Hajdinjak: Brez dviga cestnin bi morali razmišljati o dokapitalizaciji

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak o razlogih za podražitev vinjet za 6,8 odstotka.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Vlada je na predlog Darsa za 6,8 odstotka podražila vinjete. S podražitvijo 15. junija bodo višje cestnine že to poletno sezono plačevali tujci, ki bodo potovali po Sloveniji, večino Slovencev pa bo višji strošek doletel ob nakupu letne vinjete prihodnje leto.

»Treba je zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bomo lahko izpeljali vse zastavljene projekte,« je odločitev argumentirala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Dars si je več zadnjih let prizadeval za povišanje cen, saj je bilo zadnje decembra 2013. Dars je lani s prodajo vinjet zbral 195 milijonov evrov prihodkov. V družbi ocenjujejo, da bodo s podražitvijo do konca tega leta dobili 5,3 milijona evrov dodatnih prihodkov od prodaje elektronskih vinjet, če bo količinsko prodaja ostala enaka kot v drugi polovici leta 2022, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov dodatnih prihodkov na letni ravni.

Upravljavec avtocest s prodajo vinjet ustvari 38 odstotkov vseh prihodkov. Pomembnejša postavka so le še prihodki od cestnin tovornega prometa, ki pomenijo dobro polovico vseh prihodkov. Dars je sicer lani ustvaril 517 milijonov evrov vseh prihodkov, čisti dobiček pa je znašal 135,1 milijona evrov. Zakaj je potrebna podražitev vinjet, smo vprašali predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike