GZS nagradila 11 podjetij s certifikatom odličnosti

Imetniki certifikata Excellent SME, ki ga izdaja Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), so se danes srečali v Ljubljani. GZS je ob tem podelila nagrade enajstim podjetjem, ki imajo certifikat najmanj zadnji dve leti, v zadnjem letu najvišjo bonitetno oceno 10, ob tem pa izpolnjujejo posebne finančne pogoje po metodologiji družbe Coface.
Fotografija: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mavric Pivk

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je v nagovoru poudaril, da podjetja s certifikatom Excellent SME predstavljajo najbolj vitalen del slovenskega gospodarstva. Njihovi poslovni rezultati po njegovih besedah potrjujejo, da so bili v preteklih letih nadpovprečni, imajo dobro vizijo poslovanja in se zavedajo, da so sami nosilci sprememb.

Poudaril je, da slovensko gospodarstvo deluje vse bolje in da je v lanskem letu ustvarilo boljše poslovne rezultate kot kdaj koli prej. GZS si bo po njegovih besedah prizadevala, da bodo pogoji poslovanja v prihodnje še znosnejši, boljši in prijaznejši ter bo še naprej promovirala odličnost in uspešnost slovenskih podjetij.

Prizadevanja za še boljše poslovno okolje je zbranim obljubila tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Kot je poudarila, je za rast podjetij kakovost izjemnega pomena, na ministrstvu pa se dobro zavedajo, kako pomemben del slovenskega gospodarstva so podjetja s tem certifikatom.

Kriteriji, ki so jih na GZS upoštevali pri izbiri letošnjih nagrajencev, so neto marža, rast prihodkov glede na preteklo leto (pogoj je rast nad 10 odstotki), dobičkonosnost podjetja nad 10 odstotki in finančna moč podjetja (obseg poslovanja podjetja ter razmerje med kratkoročnimi obveznostmi in kapitalom).

Dodatno potrditev svoje odlične ocene so letos tako dobila podjetja Advansys, Avelana, Benko-tehna, Eko Gea, Fotona, Kera.m, Senčila Medle, Tinex, VID, VRC in Willy Stadler. Srečanja se je po navedbah GZS sicer udeležilo okoli 80 podjetij.

Trenutno ima certifikat Excellent SME Slovenija 850 družb in podjetnikov. Čeprav predstavljajo le 1,7 odstotka vseh mikro, majhnih in srednjih družb s prihodki nad 25.000 evrov v Sloveniji, dosegajo 12-odstotni delež po ustvarjenem dobičku, 6,6-odstotni delež po prihodkih, sedemodstotni delež po ustvarjeni dodani vrednosti in šestodstotni delež po številu zaposlenih, poudarjajo na GZS.

Več iz rubrike

Komentarji: