Guverner italijanske centralne banke svari pred finančno krizo

Guverner italijanske centralne banke Ignazio Visco je opozoril, bi država lahko znova zašla v finančno krizo.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Visco je danes dejal, da bi lahko politična nestabilnost v državi vplivala na padec zaupanja na finančnih trgih. "Ne smemo pozabiti, da smo le par korakov od tveganja, da izgubimo zaupanje vlagateljev,"je dejal in politike pozval k reformam.

"Prihodnost Italije je v Evropi,"je dejal Visco po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v odzivu na novice, da evroskeptični Liga in Gibanje pet zvezd nista uspeli sestaviti vlade. Italija mora zdaj, kot je dejal, nadaljevati z reformami, ki jih je predlagala EU.

Ob tem je spomnil, da je zahtevana donosnost na italijanske obveznice že občutno narasla, politična negotovost pa negativno vpliva tudi na borzni trg in vrednost evra.

Italijanski predsednik je sicer mandat za sestavo nove vlade v ponedeljek zaupal ekonomistu Carlu Cottarelliju, nekdanjemu ekonomistu Mednarodnega finančnega sklada.

Italijani zdaj čakajo, da slednji izbere kabinet za oblikovanje tehnične vlade, ki pa jo mora potrditi parlament. Cottarellijevi tehnični vladi pa nasprotujeta tako Liga kot Gibanje pet zvezd, ki imata v parlamentu večino.

Več iz rubrike