Grški otok Astypalea postal nekadilski otok

Kaja Kovič
Astypalea, nekadilski otok. Shutterstock

Otok se je uradno certifikatiral kot nekadilski otok. To se opazi že na letališču, nekadilska rdeča nit pa se nadaljuje v restavracijah, trgovinah, obali, …

Obiskovalci lahko sicer uporabljajo tobačne izdelke, ki ne gorijo, vseeno pa kadilce nagovarjajo z različnimi kampanjami o prenehanju kajenja in odstranitvi cigaretnega dima iz življenja. Povsod po otoku so postavili opozorilne table, obiskovalcem pa nudijo tudi vse potrebne informacije in napotke za opustitev kajenja.

Certifikat jim je izdala organizacija TUV Avstrija, ki je razvila certifikacijski protokol o kulturi brez kajenja, da bi združili organizacije, korporacije in pravne osebe v skupnih ukrepih, načrtih in ciljih pri opustitvi kajenja v svojih prostorih, med prireditvami ali dejavnostmi, ki jih organizirajo. Deležniki potemtakem dobijo vse potrebno podporo, izvajanje, spremljanje in izboljšanje niza ukrepov, katerih cilj je zagotoviti skupno vizijo.

Iz organizacije so sporočili, da so ponosni in zelo podpirajo pobudo otoka Astypalee, za katerega upajo, da bo postal zgled za druge destinacije.
 
Več iz rubrike