Gozdne površine so se lani skrčile za površino Nove Zelandije

Gozdne površine so se lani skrčile za največ doslej, in sicer za površino Nove Zelandije. V medletni primerjavi so nazadovale za 51 odstotkov ali za 29,7 milijona hektarov. Glavni krivec so podnebne spremembe, zaradi katerih je bilo lani npr. precej več požarov kot leto prej.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Zaradi podnebnih sprememb, ki so vodile v višje temperature in ponekod sušo, sta se zvišala tako tveganje kot intenzivnost gozdnih požarov, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v študiji ugotavlja Global Forest Watch.

Močno vlogo pri krčenju gozdov je imel v letih 2015 in 2016 vremenski pojav El Nino, ki je v tropskih predelil ustvaril sušne pogoje. Zaradi teh je izbruhnilo več požarov.

Ognjene stihije, ki so terjale tudi smrtne žrtve, so lani med drugim prizadele Brazilijo in Indonezijo, pustošile so tudi na Portugalskem. Ta se s požari bori tudi letos, tako kot Kalifornija.

Amazonski gozd v Braziliji je lani izgubil okoli 3,7 milijona hektarov gozda, kar je več kot trikrat več kot leta 2015.

Na Portugalskem so požari odnesli približno štiri odstotke gozdnih površin, kar je največji delež med vsemi državami. Na to skrajno jugozahodno članico EU je namreč lani odpadla skoraj polovica gozdnih požarov v EU, država pa se s požari sooča tudi letos.

Več iz rubrike

aktualno

»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih…

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

Komentarji: