Gostinci ogorčeni zaradi prepovedi gostinske dejavnosti na sejmih

Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu pravočasno sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku.
Fotografija: Foto: Blaž Samec / Delo
Odpri galerijo
Foto: Blaž Samec / Delo

V obrtno-podjetniški zbornici in njeni sekciji za gostinstvo in turizem so ogorčeni nad prepovedjo izvajanja gostinske dejavnosti na sejmih. Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu pravočasno sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so gostinci že opravili potrebne nakupe za praznični december.

»Gostinci razumemo nastalo zdravstveno situacijo in smo kot najbolj prizadeta panoga ves čas tisti, ki moramo spoštovati takšne in drugačne prepovedi in omejitve. Večina naših članov gostincev je namreč odvisna od dobrega poslovanja v mesecu decembru, finančna kondicija v panogi pa je že nekaj časa na kritični ravni, zato je nujno, da se sprejmejo ukrepi, ki bodo premostili težave in nadomestili izpad prometa,« je, kot so danes sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ob prepovedi prodaje jedi in pijač na stojnicah dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Ob tem so spomnili, da je bila še pred dobrim tednom sprejeta dopolnitev ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je za izvajanje gostinske dejavnosti strežbe hrane in pijač na sejmih izrecno določila enake pogoje kot za izvajanje siceršnje gostinske dejavnosti. Zadnji ukrep je zato gostince še toliko bolj presenetil in razočaral.

Foto: Voranc Vogel
Foto: Voranc Vogel

Mnogi so že najeli stojnice, nakupili hrano in pijačo ter dodatno opremo

Kot so izpostavili, so se mnogi že začeli pripravljati na praznični december. Najemali so stojnice, nakupili hrano in pijačo, z namenom prilagajanja na omejitve pa so kupovali tudi dodatno opremo, kot so dodatni stoli, grelniki. Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu nove omejitve pravočasno napovedala.

»Ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in so nastali stroški. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu 'take away' uspešno omejili tveganje za širjenje okužb,« so zapisali.

image_alt
Raziskava: Potovanja v času pandemije kot pobeg in premor

Sekcija pristojne poziva, naj glede na to, da so vsi ukrepi, ki omejujejo poslovanje, sprejeti za nedoločen čas, sprejmejo tudi že predlagane ukrepe, in sicer nadomestilo za skrajšani delovni čas zaposlenih v panogi, nadomestilo za izpad prometa v sorazmerju z upadom prometa za obdobje omejitev obratovanja, nadomestilo za zaposlene, napotene na čakanje na delo, znižanje stopnje DDV za gostinske storitve ter povračilo stroškov najemnikom stojnic na sejmih v mesecu decembru (v višini stroškov najemnin, zalog ter investicij v stojnice in opremo).

Več iz rubrike