Gostilne niso "enfant terrible" pandemije

Gostinci vlado pozvali k odprtju vseh gostinskih lokalov, saj menijo, da niso glavni vir širjenja okužbe Covid 19.
Fotografija: Izkušnje italijanskih kolegov kažejo, da  je mogoče gostinsko dejavnost opravljati povsem varno. FOTO: Pexels
Odpri galerijo
Izkušnje italijanskih kolegov kažejo, da  je mogoče gostinsko dejavnost opravljati povsem varno. FOTO: Pexels

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je vlado ponovno pozvala k odprtju gostinskih lokalov po vsej Sloveniji, po vzoru Italije.To pomeni, da bi dovolili tako strežbo na vrtovih in terasah kot tudi v notranjosti gostinskih lokalov. Obenem sekcija poziva k odpravi omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih.
 
»Poudarjamo, da gostinski lokali niso bili nikoli vir okužb, zato si želimo, da se odprejo gostinski lokali po vsej Sloveniji, ne zgolj v posameznih regijah. Glede na to, da številni lokali nimajo teras in vrtov, predlagamo odprtje tudi notranjih prostorov. Poleg tega vremenske razmere pogosto ne dopuščajo strežbe na terasah in vrtovih, zato se tudi številni gostinci v vzhodni Sloveniji niso odločili za odprtje svojih lokalov. Izkušnje italijanskih kolegov kažejo, da  je mogoče gostinsko dejavnost opravljati povsem varno, ob upoštevanju določenih zaščitnih ukrepov,« je prepričan Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.
 
Sekcija obenem predlaga, da se gostincem, ki ne izpolnjujejo pogojev za odprtje, omogoči nadaljnje koriščenje pomoči iz protikoronskih paketov.
Prav tako pa sekcija pričakuje, da bo vlada kmalu sprejela še PKP9, v katerem naj bi bila zagotovljena pomoč tej najbolj prizadeti panogi.
 

Za odpravo omejitev glede prevedi prodaje alkohola


Sekcija predlaga tudi odpravo omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih ter možnost uživanja alkoholnih pijač pred lokali.
Gostinci imajo ogromno škodo tudi zaradi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, saj so roki trajanja alkoholnih pijač omejeni.
V sekciji ugotavljajo, da se zaradi omejitev v odloku alkohol sedaj pogosto prodaja na črno. Na slabšem je tudi država, ki ima dodatno izgubo zaradi nepobranih dajatev. Nelogično je tudi, da je v sklopu B2B prodaja alkohola v lokalih dovoljena, medtem ko na prevzemnih mestih alkohola ni mogoče prodati strankam.
Poleg tega lahko alkohol kupimo v vseh živilskih trgovinah, prevzem v gostinskem lokalu pa ni mogoč. V praksi to izgleda približno takole: ko nekdo pred gostinskim lokalom prevzame pico, mora po pivo še v trgovino. Takšne omejitve so po mnenju gostincev diskriminatorne in absurdne.

Kako se bo na ta poziv odzvala vlada, poročamo ažurno...
 
 

Več iz rubrike