Gospodinjstva v Sloveniji lani še povečala varčevanje

Slovenci pripisujemo varčevanju že dolgo velik pomen, kar dokazuje razmeroma dolgoletna tradicija bančništva in hranilništva na ozemlju naše današnje države.
Fotografija: Thinkstock
Odpri galerijo
Thinkstock

V Sloveniji je bila lani stopnja bruto varčevanja gospodinjstev 13,9-odstotna. S tem je dosegla eno najvišjih stopenj varčevanja v zadnjih letih, med evropskimi državami pa je bila rast lani ena najvišjih. Posamezno gospodinjstvo je lani v povprečju privarčevalo 1750 evrov, so danes povedali na statističnem uradu.

Surs je statistiko pripravil ob 31. oktobru - svetovnem dnevu varčevanja.

V Sloveniji se je lani stopnja bruto varčevanja gospodinjstev, ki kaže, kolikšen delež razpoložljivega dohodka so gospodinjstva privarčevala, v primerjavi s predlani povečala za 0,9 odstotne točke, medtem ko se je lani v večini držav članic EU povečala v manjši meri ali pa se je zmanjšala.

Stopnja varčevanja je bila v Sloveniji višja od povprečja EU, kjer je bila lani 9,9-odstotna, in od evrskega povprečja, kjer je bila 12-odstotna. Po podatkih Eurostata sta imeli lani najvišjo stopnjo bruto varčevanja Švedska (18,3 odstotka) in Nemčija (17,3 odstotka), najnižjo pa Poljska (1,1 odstotka).


Več sredstev, več obveznosti

Sredstva gospodinjstev so se lani v primerjavi s predlani povečala za 6,3 odstotka. V strukturi finančnih sredstev gospodinjstev so lani prevladovale gotovina in vloge (49,3 odstotka), delnice in drug lastniški kapital (26,9 odstotka) ter zavarovanja in pokojninske sheme (16,6 odstotka).

To kaže, da gospodinjstva še vedno varčujejo v največjem odstotku v obliki vlog pri bankah, a jih vse več varčuje tudi drugače. Narašča predvsem gotovinsko varčevanje in varčevanje v vrednostnih papirjih, predvsem v obliki delnic, so navedli statistiki.

Obveznosti gospodinjstev so se lani povečale za 5,3 odstotka. Večino ali 87 odstotkov so jih predstavljala posojila. Ta so se lani povečala za 6,3 odstotka, razlog pa ni bila le rast stanovanjskih posojil, ki so bila višja za 4,5 odstotka, ampak tudi rast potrošniških posojil, ki so zrasla za 12,4 odstotka.

V uradu so statistiko pripravili ob 31. oktobru - svetovnem dnevu varčevanja. Slovenci pripisujemo varčevanju že dolgo velik pomen, kar dokazuje razmeroma dolgoletna tradicija bančništva in hranilništva na ozemlju naše današnje države, so navedli.

Več iz rubrike

Komentarji: