Googlu grozi 4,3 milijarde evrov kazni

Bruselj bo ameriškega tehnološkega velikana Google kaznoval s 4,3 milijardami evrov zaradi zlorabljanja dominantnega položaja mobilnega operacijskega sistema Android. Tega sicer uporablja kar 80 odstotkov vseh pametnih telefonov.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Podjetju bo rekordno visoko kazen Bruselj izrekel jutri, je poročal Financial Times. Ugotovitev Evropske komisije je odločitev osemletne protimonopolne borbe z Googlom.

"Google je Android uporabil kot sredstvo za utrditev prevlade svojih brskalnikov," je ob potrditvi najvišje globe, ki jo je doslej izrekla EU dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Predlagana globa prekaša znesek v višini 2,4 milijarde evrov, ki ga je podjetju Bruselj naložil lani za dajanje prednosti svojemu spletnemu portalu glede priporočil o spletnih nakupih.

Odločitev bi lahko znatno vplivala na Goolgovo poslovno strategijo v zadnjem desetletju in omejila operacijski sistem Android, ki mu je domnevno zagotavljal prevlado pri spletnem iskanju prav v obdobju, ko so se potrošniki preusmerjali z računalnikov na mobilne naprave.

Margrethe Vestager je sklenila, da se je Google posluževal nezakonitih praks, da bi utrdil svoj dominantni položaj pri spletnem iskanju, s čimer so potrošnike prisilili, da predhodno namestijo Googlove storitve in programe, kot je Chrome, ki je predpogoj za uporabo storitve Google Play, trgovine z aplikacijami. Pritisnil je tudi na proizvajalce mobilnih telefonov, saj naj bi jim v zameno za nameščanje sistemskega orodja za iskanje po spletu in brskalnik Google Chrome in ne konkurenčne storitveo, plačal protikonkurenčne finančne spodbude. 

Vestagerjeva je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da mora Google nezakonitosti odpraviti v 90 dneh, v nasprotnem ga čakajo še obresti v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega prometa. 

Google obtožbe zanika, prav tako je napovedal pritožbo.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: