Googlove aplikacije ne bodo več brezplačne?

Po predpisani rekordni kazni julija letos, bodo v Googlu politiko poslovanja v EU drastično spremenili, a na odločitev Evropske komisije so se že pritožili.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Evropska komisija je zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil ameriškemu Googlu po treh letih preiskave julija letos naložila rekordno kazen, kar 4,3 milijarde evrov. Po oceni komisije je Google zlorabil prevladujoč tržni položaj operacijskega sistema Android na mobilnih napravah. Evropska unija je takrat predvidela 90 dnevno prehodno obdobje, v katerem mora tehnološki gigant svoje poslovanje prilagoditi evropskemu trgu. V nasprotnem primeru bo podjetje primorano plačevati 5 odstotkov dnevnega prometa, kar pomeni okoli 13 milijonov evrov. Google se je nad odločitvijo že pritožil, a bo vseeno v svoje poslovanje vnesel določene spremembe. Takšne, kot jih zahteva EU, piše Business Insider.


PREBERITE ŠE:

Google se je pritožil na 4,34 milijarde dolarjev kazni EU


Google je na odločitev EU že podal pritožbo, a bo vseeno upošteval zakonske omejitve Evropske komisije, kar pomeni, da od proizvajalcev, ki uporabljajo operacijski sistem Android, ne bo več zahteval tovarniško nastavljenih Googlovih aplikacij kot je Googlov iskalnik, Google Play Store, Gmail, Youtube ... Jim jih bo pa ... zaračunal. Tako je, Google je na odločbo Evropske komisije odgovoril z napovedmi drastičnih sprememb, ki bi lahko močno vplivale na proizvajalce mobilnih naprav, saj napoveduje, da bodo določene Googlove aplikacije od datuma, ko se prehodno obdobje konča, plačljive.

Dan za spremembe bo 29. oktober, saj se tri mesece trajajoče prehodno obdobje konča 28. oktobra. »Google je odgovoren za izpolnjevanje svojih obveznosti iz odločbe in Komisija bo njihovo poslovanje pozorno spremljala še naprej. A odločba izrecno ne zahteva, da Google zaradi tega svoje aplikacije zaračuna,« je še povedala predstavnica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: