Googlove aplikacije ne bodo več brezplačne?

Po predpisani rekordni kazni julija letos, bodo v Googlu politiko poslovanja v EU drastično spremenili, a na odločitev Evropske komisije so se že pritožili.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Evropska komisija je zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil ameriškemu Googlu po treh letih preiskave julija letos naložila rekordno kazen, kar 4,3 milijarde evrov. Po oceni komisije je Google zlorabil prevladujoč tržni položaj operacijskega sistema Android na mobilnih napravah. Evropska unija je takrat predvidela 90 dnevno prehodno obdobje, v katerem mora tehnološki gigant svoje poslovanje prilagoditi evropskemu trgu. V nasprotnem primeru bo podjetje primorano plačevati 5 odstotkov dnevnega prometa, kar pomeni okoli 13 milijonov evrov. Google se je nad odločitvijo že pritožil, a bo vseeno v svoje poslovanje vnesel določene spremembe. Takšne, kot jih zahteva EU, piše Business Insider.


PREBERITE ŠE:

Google se je pritožil na 4,34 milijarde dolarjev kazni EU


Google je na odločitev EU že podal pritožbo, a bo vseeno upošteval zakonske omejitve Evropske komisije, kar pomeni, da od proizvajalcev, ki uporabljajo operacijski sistem Android, ne bo več zahteval tovarniško nastavljenih Googlovih aplikacij kot je Googlov iskalnik, Google Play Store, Gmail, Youtube ... Jim jih bo pa ... zaračunal. Tako je, Google je na odločbo Evropske komisije odgovoril z napovedmi drastičnih sprememb, ki bi lahko močno vplivale na proizvajalce mobilnih naprav, saj napoveduje, da bodo določene Googlove aplikacije od datuma, ko se prehodno obdobje konča, plačljive.

Dan za spremembe bo 29. oktober, saj se tri mesece trajajoče prehodno obdobje konča 28. oktobra. »Google je odgovoren za izpolnjevanje svojih obveznosti iz odločbe in Komisija bo njihovo poslovanje pozorno spremljala še naprej. A odločba izrecno ne zahteva, da Google zaradi tega svoje aplikacije zaračuna,« je še povedala predstavnica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Več iz rubrike