Google z novimi rekordi

Googlovo starševsko podjetje Alphabet je v minulem četrtletju ustvarilo 31,1 milijarde dolarjev prihodkov in 9,4 milijarde dolarjev čistega dobička. To na letni ravni predstavlja kar 26- in 73-odstotno rast.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Prihodkov je bilo skoraj za milijardo več od pričakovanj analitikov, medtem ko so se pričakovanja o ustvarjenem dobičku - ta je na delnico znašal 13,30 dolarja, prilagojeni dobiček pa 9,93 dolarja na delnic - vrtela okoli 9,30 dolarja na delnico.

K boljšemu poslovanju je pripomogla dobra prodaja oglasov in nekatere računovodske spremembe.

Okrog 3,40 dolarja dobička na delnico je Alphabet zaslužil zaradi spremembe načina obračunavanja nerealiziranih prihodkov od investicij v startupe, kot je na primer Uber.

Alphabet oz. Google si je oddahnil, ker ga škandal s kršenjem zasebnih podatkov uporabnikov ni tako prizadel kot Facebook. Kljub ugodnim drugačnim napovedim predstavnikom Googla ni bilo potrebno na kongresna zaslišanja o tem po zlorabi podatkov s Facebooka s strani podjetja Cambridge Analytica.

Vendar pa bo prihodkov in dobička od oglasov v prihodnje malce manj, saj kmalu vstopa v veljavo nova evropska zakonodaja o varovanju zasebnih podatkov in evropski potrošniki bodo lahko Googlu preprečili merjene oglase glede na brskanje po internetu.

Prihodki od Googlove trgovine za mobilne aplikacije in oblaka ter potrošniških naprav so v prvem četrtletju znesli 4,4 milijarde dolarjev, Alphabet pa je prvič od prevzema v letu 2014 objavil tudi del številk o poslovanju proizvajalca pametnih termostatov Nest. Ti so v letu 2017 znesli 726 milijonov dolarjev.

Delnice Alphabeta so se v podaljšanem borznem trgovanju v ponedeljek vseeno pocenile za 0,31 odstotka na 1070,51 dolarja.

Več iz rubrike