Google z novimi rekordi

Googlovo starševsko podjetje Alphabet je v minulem četrtletju ustvarilo 31,1 milijarde dolarjev prihodkov in 9,4 milijarde dolarjev čistega dobička. To na letni ravni predstavlja kar 26- in 73-odstotno rast.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Prihodkov je bilo skoraj za milijardo več od pričakovanj analitikov, medtem ko so se pričakovanja o ustvarjenem dobičku - ta je na delnico znašal 13,30 dolarja, prilagojeni dobiček pa 9,93 dolarja na delnic - vrtela okoli 9,30 dolarja na delnico.

K boljšemu poslovanju je pripomogla dobra prodaja oglasov in nekatere računovodske spremembe.

Okrog 3,40 dolarja dobička na delnico je Alphabet zaslužil zaradi spremembe načina obračunavanja nerealiziranih prihodkov od investicij v startupe, kot je na primer Uber.

Alphabet oz. Google si je oddahnil, ker ga škandal s kršenjem zasebnih podatkov uporabnikov ni tako prizadel kot Facebook. Kljub ugodnim drugačnim napovedim predstavnikom Googla ni bilo potrebno na kongresna zaslišanja o tem po zlorabi podatkov s Facebooka s strani podjetja Cambridge Analytica.

Vendar pa bo prihodkov in dobička od oglasov v prihodnje malce manj, saj kmalu vstopa v veljavo nova evropska zakonodaja o varovanju zasebnih podatkov in evropski potrošniki bodo lahko Googlu preprečili merjene oglase glede na brskanje po internetu.

Prihodki od Googlove trgovine za mobilne aplikacije in oblaka ter potrošniških naprav so v prvem četrtletju znesli 4,4 milijarde dolarjev, Alphabet pa je prvič od prevzema v letu 2014 objavil tudi del številk o poslovanju proizvajalca pametnih termostatov Nest. Ti so v letu 2017 znesli 726 milijonov dolarjev.

Delnice Alphabeta so se v podaljšanem borznem trgovanju v ponedeljek vseeno pocenile za 0,31 odstotka na 1070,51 dolarja.

Več iz rubrike

aktualno

Poslovanje podjetij v času karantene

Za nami je skoraj pol leta soočanja z eno najhujših kriz sodobne ere in to ne ekonomsko, ne finančno, niti vojaško; tokratno so povzročili mikroorganizmi.

aktualno

V planinskih kočah naval Slovencev z boni, tujcev le peščica

Oskrbniki planinski koč letos tožijo o manjšem obisku gora in manj nočitvah kot pretekla leta. Upad je 25-odstoten, ponekod v visokogorju celo 50-odstoten.

aktualno

Na Hrvaškem več Slovencev kot v enakem obdobju lani

Na Hrvaškem so v prvih devetih dneh avgusta imeli več kot milijon turističnih obiskov in 7,2 milijona nočitev, kar je približno 70 odstotkov turističnih rezultatov iz enakega obdobja lani, sporoča HT…

aktualno

Nova katastrofa za kitajsko gospodarstvo

Hude poplave so uničile na tisoče hektarjev kmetijskih zemljišč na Kitajskem. Kmetje so utrpeli ogromno škodo, ko so padavine uničile pridelke riža, soje in koruze, piše CNN.

Komentarji: