Francoski tajkun Bernard Tapie bo moral vrniti večmilijonsko odškodnino

Francoski tajkun Bernard Tapie bo moral vrniti več kot 400 milijonov evrov odškodnine, ki mu je bila leta 2008 priznana v povezavi s prodajo deleža nemškega proizvajalca športnih izdelkov Adidas. Vrhovno sodišče je danes zavrnilo Tapiejevo pritožbo na razveljavitev priznane mu odškodnine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

V primer je vpletena tudi nekdanja francoska finančna ministrica, sedanja šefica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, ki jo je posebno sodišče decembra lani spoznalo krive malomarnosti pri opravljanju dolžnosti.

Tapie je glede prodaje deleža Adidasu v 90. letih minulega stoletja tožil državno banko Credit Lyonnais, ker naj bi ga banka ogoljufala. V postopku poravnave so mu leta 2008 priznali odškodnino v višini 404 milijona evrov, a je civilno sodišče to razveljavilo, ker naj bi bil eden od razsodnikov povezan s Tapiejem in tako vplival na odločitev v njegovo korist.

Uvedli so tudi kazensko preiskavo proti Tapieju in drugih udeleženim, med njimi je vodja telekomunikacijskega podjetja Orange Stepane Richard, vendar odločitve o morebitnem sodnem procesu še niso sprejeli.

Zeleno luč za postopek poravnave je dala Legardova, ki je bila takrat francoska finančna ministrica. Sodišče jo je spoznalo krive malomarnosti pri opravljanju dolžnosti, a jo je sedanja šefica IMF odnesla brez kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot še poroča AFP, je današnja odločitev sodišča nov udarec za nekdanjega lastnika nogometnega kluba Olympique Marseille. Tapie je po razveljavitvi odškodnine razglasil osebni stečaj. Država mu je tudi zasegla 90 milijonov evrov vredno premoženje.

Več iz rubrike