Francija z načrtom za ukinitev fosilnih goriv

Po letu 2040 ne bo izdajali novih dovoljenj oz. podaljševali obstoječih dovoljenj za pridobivanje nafte in plina.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Francoska vlada je ta teden predstavila načrte za popolno ukinitev pridobivanja fosilnih goriv na njenem ozemlju. Želi si, da bi s tem postavila dober zgled sicer večjim proizvajalkam nafte in plina, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Francoska vlada je v predlogu navedla, da po letu 2040 ne bo izdajala novih dovoljenj oz. podaljševala obstoječih dovoljenj za pridobivanje nafte in plina.

Francija je sicer majhna igralka na trgu proizvajalk fosilnih goriv, saj letno proizvede le 815.000 ton ekvivalenta nafte. Savdska Arabija isto količino proizvede v le nekaj urah.

Država je skoraj v celoti, 99-odstotno, odvisna od uvoza nafte. Vendar pa je francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal, da bo država postala gonilna sila v prehodu s fosilnih goriv na obnovljive vire energije.

Ukrep ne bo zadeval le Francije, temveč bo veljaven tudi v Francoski Gvajani. Dovoljeno bo le zajemanje plina v rudnikih, saj to velja za varnostni ukrep, in nadaljevanje projekta, ki ga v Gvajani vodijo Total, Shell in Tullow Oil.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Nova študija razkriva, da je bil lockdown napačna poteza

Žrtvovanje svobode, za dolgoročno skupno blaginjo, se ni izkazalo za pravi ukrep, piše v študiji.

aktualno

Vladimir Putin vse bolj vznemirjen

Vrnitev Alekseja Navalnega. Razkrita skrivna palača. Na desetine uličnih protestov. Na platformi Tiktok se trgajo plakati s Putinovo podobo. Športne zvezde o tem javno govorijo, … Putinu stvar…

aktualno

Davos 2021: Pred nami so neizogibne spremembe

Letos se odvija že 51. Svetovni gospodarski forum. Tokrat v virtualni obliki. Poudarek je predvsem na življenju po pandemiji.

aktualno

Študija razkriva posredne posledice boja proti epidemiji na otrocih

Ukrepi za boj proti širjenju epidemije covid-19 posredno povzročajo tudi poslabšanje vida, dokazuje raziskava med več kot 120.000 šolarji na Kitajskem, katerih vid se je lani poslabšal precej bolj ko…

Komentarji: