Foxconn sprožil preiskavo glede pogojev dela v svojih kitajskih tovarnah

Tajvanski proizvajalec elektronske opreme Foxconn je sporočil, da je sprožil preiskavo v povezavi s pogoji dela v svojih kitajskih tovarnah. Na nevzdržne razmere v Foxconnovih tovarnah je opozorila nevladna organizacija China Labor Watch, ki je tovarniško dogajanje popisovala od avgusta 2017 do aprila 2018.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

V Foxconnovi tovarni na Kitajskem, kjer izdelujejo kindle, tablice in pametne zvočnike za spletnega velikana Amazon, so razmere vse prej kot rožnate, je razbrati iz poročila, pišejo tuji mediji. 

China Labor Watch, ki ima sedež v New Yorku, je med skoraj enoletnim preiskovanjem tovarne v vzhodnem kitajskem mestu Hengyang ugotovila, da je v tovarni kar 40 odstotkov začasnih delavcev, kar je precej nad dovoljeno 10-odstotno mejo, ki jo dopušča kitajsko pravo. Začasne delavce so obravnavali drugače od redno zaposlenih: delavci za delo niso bili primerno izučeni, niso dobili primerno izplačanih nadur - plačali so jim le 2,26 dolarja na uro -, njihov delovnik je bil glede na kitajsko zakonodajo predolg, menedžerji pa so delavce verbalno zlorabljali. 

Preiskovalec China Labor Watch je delal v nočni izmeni tovarne, in sicer od 20. ure do jutra. "Po 6. uri zjutraj sem zaspal za tekočim trakom," je opisal med drugim. V tovarni je bilo vroče in vlažno, delavci so za odhod na stranišče morali pridobiti dovoljenje nadrejenega. 

Tudi 100 nadur mesečno

"Vsi delavci trpijo zaradi dolgega delovnika in nizkih plač," navaja poročilo. Čeprav so bili redno zaposleni delavci bolje plačani, China Labor Watch pravi, da sta bili obe skupini izpostavljeni dolgim delavnikom. Delavci so pogosto imeli več kot 100 nadur mesečno, čeprav kitajska zakonodaja dovoljuje le 36 nadur mesečno, mnogi so delali tudi 14 dni brez prestanka. V povprečju so za delo dobili med 312 in 468 ameriških dolarjev, kar je precej manj od mesečne plače v Hengyangu, ki znaša 725 dolarjev.  

"Amazon ima zmožnost, ne samo, da zahteva, da tovarne dobaviteljev spoštujejo pravice delavcev, temveč tudi, da imajo enako plačilo za enako delo," so zapisali na spletni strani China Labor Watch. "Amazon je koval dobičke na račun delavcev, ki delajo v grozljivih delovnih pogojih in nimajo druge izbire, kot da bi delali prekomerne nadurne, da preživijo." V izjavi za medije je Amazon dejal, da je že marca letos revidiral tovarno Hengyang in prosil, naj obravnavajo "vprašanja zaskrbljenosti" v zvezi z odpremniki in nadurami.

To seveda ni prvi primer kritike Foxconna, ki je med drugim glavni dobavitelj Appleovih iPhonov. V tovarni Longhua v okrožju Shenzhenu so leta 2010 beležili vrsto samomorov delavcev. Tudi resni požari so se pojavili, vključno s tistimi, ki so povzročili tri smrti v tovarni, ki je izdelovala iPad 2s.

"Naše podjetje je sprožilo celovito preiskavo. Če bomo odkrili kakršne koli nepravilnosti, jih bomo nemudoma odpravili in izboljšali, zaščitili bomo družbeno odgovornost v našem podjetju," pa je v poročilu za tajvansko borzo zapisal Foxconn.

Več iz rubrike

aktualno

Prejemnik priznanja za življenjsko delo za management je Igor Mervič

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021. Priznanje bo prejel danes na srečanju Združenja Manager.

aktualno

Hrvaško podjetje Plan Radar od vlagateljev pridobilo 69 milijonov

Naložba sodi v financiranje serije B in bo podjetju pomagala nadaljevati pot globalne širitve, usmerjene predvsem na oddaljene trge.

aktualno

Slovenski proizvajalec sladoledov Leone krepi prisotnost v tujini

Družba Incom s sedežem v Ajdovščini ima za sabo uspešno leto. Zdaj načrtuje krepitev proizvodnje in širitev na tujih trgih.

aktualno

Najbolje prodajani avtomobili v Evropi, Ameriki in po svetu

Evropski vozniki smo v prejšnjem letu zvesto prisegali na malce manjše avtomobile, medtem ko so prebivalci Severne Amerike še vedno nori na 'pickupe'.

Komentarji: