Fitch zvišal bonitetno oceno NLB, Abanke in Nove KBM

Bonitetna agencija Fitch je NLB, Abanki in Novi KBM zvišala dolgoročno bonitetno oceno. Za Abanko jo je zvišala z BB na BB+, za NLB in Novo KBM pa z BB- na BB. Znižala pa je bonitetno oceno Banke Intesa Sanpaolo, in sicer z BBB na BBB-. Obeti za vse štiri banke so stabilni.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Fitch je zvišal tudi oceno vitalnosti treh bank, NLB in Novi KBM z bb- na bb, Abanki pa z bb na bb+.

Agencija zvišanje ocene za utemeljuje z izboljšanjem makro okolja Slovenije, podprtega z nadaljnjim prestrukturiranjem podjetniškega sektorja, z zmanjšanjem tveganj za banke, ki izvirajo iz kreditnega portfelja in upravljanja s sicer še vedno visoko ravnjo nedonosnih posojil, z močno kapitalsko osnovo, ter z obsežnimi likvidnostnimi rezervami in čvrsto strukturo virov financiranja.

Pozitivno vrednoti tudi izboljšanje kreditnega portfelja, zelo omejeno raven pripada novih slabih posojil, visoko kapitalsko ustreznost, podprto z nadaljnjim razdolževanjem, ter močno kapitalsko in likvidnostno pozicijo bank.

Znižanje dolgoročne bonitetne ocene za Banko Intesa Sanpaolo, kot se po novem imenuje Banka Koper, v Fitchu medtem utemeljujejo predvsem z nedavnim podobnim korakom za krovno banko skupine Intesa Sanpaolo, saj je slovenska banka odvisna od podpora matere.

Več iz rubrike