Fitch: Število držav z najvišjo oceno najnižje v 13 letih

Število držav, ki so lani imele najvišjo bonitetno oceno agencije Fitch, je padlo na najnižjo raven v 13 letih, kažejo pred dnevi objavljeni podatki. Najboljšo oceno AAA je imelo lani 11 držav, medtem ko jo je imelo med letoma 2004 in 2009 16 držav, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Unsplash
Odpri galerijo
Unsplash

Majhno število držav z najboljšo oceno po pojasnilih bonitetne agencije odraža dolgoročni vpliv finančne krize. Lani je Fitch poslabšal oceno Velike Britanije, potem ko so se Britanci na referendumu odločili za izstop iz EU.

Najboljšo oceno Fitcha so lani imele Avstralija, Kanada, Danska, Nemčija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Singapur, Švedska, Švica in ZDA.

Vse omenjene države imajo poleg najboljše ocene tudi stabilne obete. V bonitetni agenciji so zapisali, da v prihodnjih 12 do 24 mesecih ne pričakujejo poslabšanja njihovih ocen. Prav tako nobena izmed držav nima ocene AA+, da bi lahko v kratkem pričakovala zvišanje na najboljšo oceno.

Japonska je bila leta 1998 prva država, ki je izgubila oceno AAA, sledile pa so ji Avstrija, Finska, Francija, Španija in Velika Britanija. Edina država, ki je v zadnjem desetletju uspela oceno dvigniti na AAA, je bila novembra 2011 Avstralija.

Več iz rubrike

Komentarji: