Filmski festival Berlinale z enakovredno zastopanostjo spolov

Med 7. in 17. februarjem bo potekal 69. mednarodni filmski festival. Prikazali bodo 400 filmov, v tekmi za medvede jih bo 17. V uradni program sta se uvrstila tudi slovenska manjšinska celovečerna filma.
Fotografija: Maskota Berlinale. Foto REUTERS
Odpri galerijo
Maskota Berlinale. Foto REUTERS

Letošnja izdaja Berlinala bo zadnja, ki bo potekala pod vodstvom dolgoletnega direktorja Dietra Kosslicka.
Med filmi, ki se bodo letos potegovali za zlatega in srebrne medvede, režijo kar sedmih podpisujejo režiserke. Kosslick, ki bo Berlinale zapustil po 18 letih, je prepričan, da Berlinale, kar zadeva enakovredno zastopanost spolov v svetu filma, prednjači. Medtem ko so drugi najpomembnejši festivali, še posebej festivala v Cannesu in Benetkah, običajno tarča kritik glede premajhne zastopanosti žensk v tekmovalnih programih, so režijo skoraj polovice filmov, ki so letos v tekmi za medvede, podpisale ženske.
Beneški filmski festival se je denimo, potem ko je bil že drugo leto zapored med 21 filmi v tekmi za zlatega leva le eden, ki ga je režirala ženska, lani soočil z obtožbo "toksične moškosti". Kritika pa je bila tudi odsev dogajanja na filmskem festivalu v Cannesu v zadnjih letih, ki je bil redno tarča kritik, da gre za "fantovski klub".
V več kot 70-letni zgodovini festivala v Cannesu je doslej le ena režiserka osvojila zlato palmo, in sicer leta 1993 Jane Campion za film Klavir, a si je nagrado delila s Chenom Kaigeom za film Zbogom, moja konkubina. Za razliko od Cannesa so v Berlinu v zadnjem desetletju zlatega medveda za najboljši film prejele kar tri režiserke - Claduia Llosa, Idiko Enyedi in Adina Pintilie. V Benetkah pa so zlatega leva za najboljši film od leta 1949 prejele štiri režiserke.

Berlinale: Ne le spolna, tudi ekološka nota 

Rdeča preproga bo tokrat narejena iz recikliranih ribiških mrež, zato so mediji precej navdušeni nad direktorjem festivala. Upajo, da bo njegov naslednik ponavljal njegove vzorce kreiranja fesitvala. To bo postal v Italiji rojeni Carlo Chatrian, vodja filmskega festivala v Locarnu.

Program

Program letošnjega festivala po Kosslickovih besedah povzema feministični slogan iz leta 1968 Zasebno je politično. Filmski ustvarjali so se lotili večinoma zasebnih tem, še posebej je v ospredju družina.
Prvič bo v tekmi za medvede tudi Netflixov film, in sicer Elisa & Marcela španske režiserke Isabel Coixet. Septembra je Netflixov film Roma pobral zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah. Uvrstitev Netflixovega filma v tekmovalni program Berlinala bi po pisanju dpa lahko sprožila različne razprave, a, kot pravi Kosslick, je vse v skladu s pravili. Ta narekujejo, da se v tekmovalni program uvrstijo le filmi, ki bodo imeli kinematografsko produkcijo, zato so za film Isabel Coixet pridobili potrdilo, da bo, preden bo dostopen na spletu, prišel v španske kinematografe.
"Menim, da bodo v prihodnosti filmski festivali še pomembnejši kot kdajkoli prej, saj bo na njih mogoče videti filme, ki jih sicer nikjer drugje ne bo mogoče videti na velikem platnu. Menim, da bodo festivali in streamig soobstajali," je Kosslickove besede povzela agencija dpa.
Festival bo letos odprl film The Kindness of Strangers danske režiserke Lone Scherfig, ki je prav tako v tekmi za medvede.
S filmi so v tekmovalnem programu še Marie Kreutzer, Fatih Akin, Wang Xiaoshuai, Francois Ozon, Angela Schanelec, Emin Alper, Claudio Giovannesi, Agnieszka Holland, Wang Quan'an, Denis Cote, Nadav Lapid, Nora Fingscheidt, Hans Petter Moland in Zhang Yimou. V tekmovalni program pa se je uvrstil tudi film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija.
V programski sklop Panorama se je uvrstil film Šivi režiserja Miroslava Terzića, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter BiH.
Festivalski žiriji bo predsedovala francoska igralka Juliette Binoche. Dobitnica številnih filmskih nagrad je ena najbolj profiliranih igralk na svetu. Ob njej so v žiriji še nemška igralka Sandra Hüller, ameriški filmski kritik Justin Chang, čilski režiser Sebastian Lelio, britanska igralka, režiserka in producentka Trudie Styler in kustos za film v newyorškem Muzeju moderne umetnosti Rajendra Roy.

Več iz rubrike

Komentarji: