Facebook: Zuckerberg na zaslišanju v kongresu

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg bo nastopil pred ameriškim kongresom. Najprej bo kot priča danes nastopil na skupni seji odborov senata za pravosodje in za trgovino, v sredo pa bo nastopil še pred odboroma predstavniškega doma za energijo in trgovino. Glede na napovedi številnih kongresnikov ga čaka trdo izpraševanje.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Zuckerberg v kongres prihaja sredi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016 na strani sedanjega predsednika Donalda Trumpa. Večina - okoli 70 milijonov teh uporabnikov naj bi bilo Američanov.

Škandal je povzročil tudi razburjenje v Evropski uniji in Veliki Britaniji. Cambridge Analytica naj bi namreč pomembno vlogo odigral tudi na referendumu o odhodu Otoka iz EU.

V EU naj bi bilo žrtev te zlorabe osebnih podatkov okoli 2,7 milijona ljudi, še po dva milijona pa na Filipinih in v Indoneziji. Zlorabljeni naj bi bili tudi podatki uporabnikov v Mehiki, Kanadi, Indiji, Braziliji, Vietnamu in Avstraliji, so pojasnili v Facebooku.

Kdo vse je bil žrtev Cambridge Analytica, naj bi sicer začeli osebno obveščati v ponedeljek. Obvestili naj bi vse uporabnike, ki jih je že več kot dve milijardi.

Cambridge Analytica naj bi do podatkov uporabnikov Facebooka prišel posredno že leta 2015, kar je bilo sicer v nasprotju s Facebookovimi pravili uporabe, vendar pa v tem spletnem družbenem omrežju vse do pred kratkim niso reagirali, niti ne priznali kake zlorabe.

Reuters
Reuters

Facebook s Zuckerbergom na čelu si zdaj že več tednov prizadeva pomiriti javnost in omejiti škodo. Priznal je, da so storili napake, in napovedal, da bodo osebne podatke svojih uporabnikov bolje zavarovali. Omejili bodo tudi dostop različnim aplikacijam in okrepili transparentnost, zlati pri političnem oglaševanju.

Zuckerberg je že napovedal, da bo v kongresu prevzel osebno odgovornost za to, da Facebooku ni uspelo zaščititi osebnih podatkov uporabnikov in preprečiti manipulacij. "Jaz sem začel Facebook, jaz ga vodim in jaz sem odgovoren za to, kaj se dogaja tam," namerava Zuckerberg povedati tako pred senatom kot pred predstavniškim domom kongresa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več iz rubrike