Facebook po škandalu Cambridge Analytica odstranil več kot 400 aplikacij

Pri družbenem omrežju Facebook so po škandalu okoli podjetja Cambridge Analytice, ki je zlorabilo osebne podatke uporabnikov, odkrili okoli 400 sumljivih aplikacij. Začasno so jih odstranili s svoje platforme, o dokončnem izbrisu oz. prepovedi pa bodo odločili po temeljitejši preiskavi.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Med drugim pa so prepovedali aplikacijo Mypersonality. Razvijalci so namreč po pregledu potrdili, da so delili osebne podatke z raziskovalci in podjetji. Deljenje podatkov pa je bilo zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov ranljivo. Okoli štiri milijone uporabnikov, ki so delili svoje podatke z aplikacijo, bodo sedaj obvestili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je po Cambridge Analytica šele druga aplikacija, ki jo je Facebook popolnoma prepovedal, piše ameriški portal Techcrunch.

Portal pojasnjuje, da aplikacija ni povezana s Cambridge Analytica, razvili so jo namreč pri enem od oddelkov univerze v Cambridgu. Uporabniki pa so z reševanjem različnih kvizov delili svoje podatke. Dejavna je bila od leta 2007 do 2012, nakar je postala neaktivna.

Eden od razvijalcev pa je bil tudi Michal Konsinski, na njegovo delo so se kasneje po pisanju dpa oprli tudi pri Cambridge Analytici. Ustvarjalci aplikacije Mypersonality so sicer poudarjali, da so podatke uporabnikov delili z drugimi v raziskovalne namene le ob privolitvi uporabnikov in da jih niso nikoli delili s Cambridge Analytico.

Techcrunch pa navaja, da je Mypersonality postala sporna, ko se je maja izvedelo, da je del podatkov uporabnikov dostopnih vsakomur preko portala Github, kamor naj bi jih naložil predavatelj, da bi imeli študenti do njih lažji dostop.

Facebook je letos priznal, da je britansko svetovalno podjetje Cambridge Analytica, ki se je ukvarjalo tudi s predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016, pridobilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka, čeprav je sporno aplikacijo uporabljalo le nekaj sto tisoč uporabnikov.

Poleg škandala okoli zlorabe podatkov, pa so pri Facebooku in pa tudi drugih družbenih omrežjih, predvsem Twitterju, pod ogromno pritiski zaradi širjenja lažnih novic in obstoja lažnih profilov. Tako sta podjetji med drugim nedavno zbrisali več sto profilov in strani, ki so jih prepoznali kot zavajajoče in so jih povezali z Iranom in Rusijo, je v sredo pisal britanski BBC.

Preiskava družbenih omrežij sicer še ni končana, a naj bi bili cilji profilov posamezniki na Bližnjem vzhodu, Latinski Ameriki, Veliki Britaniji in ZDA.

Več iz rubrike