Facebook je predstavil digitalno valuto Libra

V tehnološkem velikanu digitalno valuto opisujejo kot »novo globalno valuto«. Nadzor nad njo bo imela menda fundacija s sedežem v Švici.
Fotografija: Valuta je zasnovana na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Foto: Reuters
Valuta je zasnovana na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Foto: Reuters

Konzorcij, v katerem so tudi podjetja kot npr. Mastercard, Visa, PayPal in Uber, naj bi jo v uporabo dal prihodnje leto, varčevanje, transakcije in nakupi z njo pa naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil.

Facebook je v konzorciju le eden od članov, vendar pa vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra. »Na to gledamo kot na dopolnilno dejavnost za Facebookovo poslanstvo povezovanja ljudi,« je dejal podpredsednik Facebookove podružnice Calibra Tomer Barel.

»Veliko ljudi Facebook uporablja v državah, kjer obstajajo ovire za bančne storitve,« je dodal. Calibra bo Facebooku omogočila, da bo v svojo ponudbo dodal tudi finančne storitve in tako še razširil svoj posel.

Predstavitev prihaja v času, ko se ameriški tehnološki velikan bori z okrnjenim ugledom zaradi več varnostnih spodrsljajev, pri čemer vodja komuniciranja pri združenju Libra Dante Disparte poudarja, da pri tem projektu ne gre za zaupanje v Facebook, ampak »v ustanovitelje konzorcija«.
 

Digitalna denarnica bo strogo ločena od ostalih podatkov


Kot obljubljajo v Calibri, bo digitalna denarnica strogo ločena od ostalih podatkov, s katerimi upravlja Facebook, hkrati pa teh podatkov ne bodo uporabili za ciljne oglase, je poudaril Kevin Weil iz Calibre.

V konzorciju, ki zaenkrat združuje 28 članov, so Libro zasnovali z željo po stabilnosti, zaupanje med strankami pa naj bi pridobili z vezavo vrednosti svoje virtualne valute na košarico valut, v kateri bosta tudi dolar in evro.

Valuto so zavarovali z rezervami, ki zagotavljajo uporabnost in nizko volatilnost. Za rezerve bodo poleg začetnih vložkov v konzorciju uporabili tudi denar, ki ga bodo uporabniki namenili za nakup Libre.
Podatki so shranjeni kronološko, dostopni skupnosti uporabnikov in nad njimi običajno ne bdi osrednja osrednja avtoriteta, kot je banka ali vlada. Foto: Dokumentacija Dela
Podatki so shranjeni kronološko, dostopni skupnosti uporabnikov in nad njimi običajno ne bdi osrednja osrednja avtoriteta, kot je banka ali vlada. Foto: Dokumentacija Dela

Narejena zato, da bi preprečila pranje denarja


Nova digitalna valuta bo regulirana in bo podrejena lokalni zakonodaji na trgih, kjer bo prisotna, da bi preprečili pranje denarja.
Libro bo lahko »koval« le konzorcij, s čimer želijo dodatno zagotavljati stabilnost, saj bodo ponudbo usklajevali s povpraševanjem in zalogo rezerv.

Valuta je zasnovana na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Gre za sklope blokov informacij, kot so dogovori ali pogodbe, ki so shranjeni na mreži računalnikov. Podatki so shranjeni kronološko, dostopni skupnosti uporabnikov in nad njimi običajno ne bdi osrednja osrednja avtoriteta, kot je banka ali vlada.

Nadzor nad novo digitalno valuto naj bi imela fundacija s sedežem v Švici.

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: