Expo 2020 v Dubaju: Slovenija in Emirati poglabljajo odnose

Svetovna razstava Expo se bo po Milanu preselila v Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Pod sloganom "Povezovanje idej za prihodnost" naj bi se v Dubaju predstavil praktično ves svet. Slovenija se želi npredstaviti kot zelena turistična destinacija, bogata z vodnimi viri.
Fotografija: Expo Dubaj
Odpri galerijo
Expo Dubaj

Na svetovni razstavi, ki se jo je že danes prijel sloves razstava presežkov se v šestih mesecih - od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021 - pričakuje 27 milijonov obiskovalcev iz celotnega sveta, kar 70 odstotkov obiskovalcev naj bi zaradi izjemne prometne povezljivosti mesta Dubaj prišlo od drugod.

Svetovna razstava Expo Dubaj 2020 bo pod sloganom Connecting Minds, Creating the Future (Povezovanje idej za prihodnost) prvič potekala v državah MEASA (Srednji vzhod, Afrika in Južna Azija). Gre za območje, kjer živi 3,2 milijarde prebivalstva. Expo bo po besedah organizatorja predstavljal vrata v ta del sveta.

Expo Dubaj
Expo Dubaj


Udeležilo se ga bo več kot 190 držav sveta, medtem, ko se je na razstavi v Milanu predstavljalo 145 držav. "To bo nedvomno prispevalo k še boljši mednarodni prepoznavnosti naše državne znamke in krepitvi ugleda Slovenije v svetu," so navedli na ministrstvu za gospodarstvo.

Prizorišče razstave bo sestavljeno iz treh krakov, ki predstavljajo tri podteme - trajnost, mobilnost in priložnosti. Vzdolž treh krakov bodo postavljeni paviljoni držav, ki jim naj bi bila zagotovljena enaka vidljivost.
 

Državni sekretar Iztok Mirošič februarja 2018 skupaj z državno sekretarko v ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Evo Štravs Podlogar na sedežu Expo 2020 v Dubaju pogovarjal glede udeležbe Slovenija na svetovni razstavi Expo.

Slovenija je bila med prvimi, ki je potrdila sodelovanje na sejmu. Zaradi sodelovanja Slovenije na tej svetovni razstavi se odpirajo številne priložnosti tudi za slovenska podjetja. Direktor Expo 2020 Tarek Shayya je slovenska podjetja povabil naj aktivno sodelujejo na javnih naročilih za sejem, so zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Državni sekretar Iztok Mirošič je obiskal tudi slovenski paviljon na največjem sejmu v regiji na področju zdravstva imenovanim ArabHealth2018, kjer je bila predstavljena tudi Slovenija oz. slovenska podjetja s samostojno stojnico.

Več iz rubrike