Evropski poslanci potrdili direktivo o avtorskih pravicah

Evropski poslanci so danes na glasovanju na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 348 glasovi za in 274 proti podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.
Fotografija: Pixabay
Pixabay

Direktiva je del reforme avtorskega prava v EU, ki bi bila prilagojena digitalni dobi, v kateri glavni dostop do ustvarjalnega dela in novinarskih člankov predstavljajo ponudniki, ki omogočajo pretakanje glasbe s spleta, platforme z videom na zahtevo, agregatorji novic in plaftorme, ki uporabnikom spleta omogočajo nalaganje vsebin.

Direktiva uživa široko podporo ustvarjalcev, določeni členi pa naj bi zbujali skrbi. Kritiki v 17. členu direktive med drugim prepoznavajo možnost za cenzuro interneta. Opozarjajo, da bodo platforme raje preprečile naložitev morebitnih spornih vsebin, kot da bi vsebino bolje preučile in se odločile, ali krši avtorskepravice. Zaradi tega se bo lahko odstranilo več vsebin, kot je dejansko dovoljenih. Na to so opozorili tudi na sobotnih protestih po evropskih mestih, med drugim v Ljubljani.

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o posodobitvi zakonodaje o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, zato je slednja sprejeta. 
 
Več o direktivi v preteklih objavah:

Poročevalec Axel Voss (EPP) je pozval evropske poslance, naj podprejo direktivo in s tem zagotovijo boljše razmerje med platformami in imetniki avtorskih pravic. Po njegovi oceni je nova zakonodaja korak v pravo smer na področju pravic avtorjev, digitalnega sveta in svobode izražanja.

V bran direktivi je stopila tudi evropska komisarka digitalno ekonomijo in družbo Marija Gabriel, ki je ocenila, da omogoča skupen cilj posodobitve avtorskihpravic v 21. stoletju. Dejala je, da bo zakonodaja okrepila pogajalsko stališče ustvarjalcev, da dobijo pravično povračilo za svoje delo.

Politične skupine pa so bolj razdeljene glede direktive. Medtem ko ta uživa jasno podporo med poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), iz katere je tudi glavni poročevalec Voss, in pri liberalcih (Alde), je iz vrst socialdemokratov (S&D) in evropskih zelenih slišati glasne kritike predvsem na račun 11. in 13. člena, ki sta v posodobljeni direktivi preštevilčena v 15. in 17. člen.


Pri spornih členih med drugim opozarjajo, da bodo v vsakem primeru spletni giganti še vedno zaslužkarji, saj imajo trenutno edini na voljo sisteme za filtriranje, ki jih bodo prodajali drugim manjšim podjetjem, prizadetim v okviru direktive. Na drugi strani zagovorniki trdijo, da programov za filtriranje vsebin, ki so avtorsko zaščitene, ne bo in da z direktivo ne bodo cenzurirali spleta.
Poslanka Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (S&D) je prepričana, da direktiva ne vzpostavlja ravnotežja med vsemi udeleženci.

Skupaj z Julio Rede (Zeleni) sta spomnili, da so številni državljani po evropskih mestih konec preteklega tedna protestirali proti direktivi. Redejeva je zavrnila nekatere očitke, da so bili protestniki domnevno plačani s strani lobistov in spletnih gigantov. Kritična je bila tudi do drugih evropskih poslancev, ki so po njenem prepričanju prezrli številna vprašanja in pozive glede direktive, s katerimi so državljani polnili njihove spletne nabiralnike.

Med evropskimi poslanci se je tudi vnela razprava tudi o domnevnem širjenju dezinformacij glede direktive, tako na strani zagovornikov kot nasprotnikov.

Voss je na koncu razprave zagotovil, da z direktivo ne bodo omejili svobode izražanja niti cenzurirali spleta, ampak zagotovili nujno potrebo zaščito pravicavtorjev, s katerimi se sedaj okoriščajo spletni velikani.

Pred poslopjem Evropskega parlamenta se je sicer pred razpravo zbralo več deset zagovornikov direktive, ki so mimoidočim delili letake s pozivom k sprejetju. Med podpisniki letaka #Yes2Copyright je več sto evropskih ustvarjalcev, med njimi tudi več deset slovenskih ustvarjalcev s področja filma in gledališča.

Slovenski poslanec dr. Igor Šoltes je pred današnjim glasovanjem v Evropskem parlamentu o direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu znova pojasnil svoje stališče do direktive, ki je vzbudila veliko pozornosti in razdvojila javnost. Šoltes direktive ni podprl, saj po njegovem prepričanju prinaša nejasne rešitve in odpira vrata manipulacijam in zlorabam s strani največjih internetnih platform. »Direktiva o avtorskih pravicah spreminja internet v prostor robotizirane cenzure po nareku spletnih gigantov.«

 

Več iz rubrike

aktualno

Stotisoče ljudi že načrtuje obisk Italije, tudi državljani ostajajo doma

Za zdaj mednarodni turizem ni le nemogoč, ljudje v Italiji ne morejo potovati niti med regijami. Od 3. junija bo vse drugače.

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

Komentarji: