Evropske banke so lani v programsko opremo vložile 18,2 milijarde evrov

Ta postaja ena pomembnejših postavk v premoženju bank in na področju informacijske tehnologije, za katero banke na leto namenjajo precej več kot 50 milijard evrov, kaže najnovejša raziskava Evropske bančne federacije.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Banke v programsko opremo tako še naprej vlagajo precej sredstev, čeprav jih morajo voditi kot strošek in ne kot naložbo, kaže raziskava, ki jo je Evropska bančna federacija izvedla v 108 bankah različnih velikosti in z različnimi poslovnimi modeli iz 12 evropskih držav.

Evropska bančna federacija ugotavlja, da morajo banke na ta račun povečati tudi kapital oz. paziti na kapitalsko ustreznost, s čimer se jim v globalnem bančništvu in v primerjavi z ameriškimi bankami, kjer to ni opredeljeno kot strošek, izkrivlja enake konkurenčne pogoje.

Federacija je zato oblikovalce evropskih politik pozvala, naj ob sedanji reviziji uredbe o kapitalskih zahtevah razmislijo o spremembah na tem področju. Naložbe v programsko opremo bi se moralo izključiti iz splošne ureditve, ki se uporablja za neopredmetena sredstva v okviru opredelitve regulatornega kapitala.

Več iz rubrike