Evropska komisija odobrila Novartisovo prebojno celično zdravljenje

Družba Novartis je objavila, da je Evropska komisija odobrila zdravilo Kymriah(r) (tisagenlecleucel), inovativno enkratno zdravljenje, ki v boju proti raku uporablja bolnikove lastne celice T.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Zdravilo je odobreno za zdravljenje bolnikov do 25. leta starosti z B-celično akutno limfoblastno levkemijo (ALL), ki je bodisi neodzivna bodisi se ponovi po presaditvi ali po drugi ali kasnejši ponovitvi.

Odobreno je tudi za zdravljenje odraslih bolnikov z relapsom ali neodzivno obliko difuznega velikoceličnega limfoma B (DLBCL) po dveh ali več linijah sistemskega zdravljenja. 

Zdravilo so v družbi Novartis razvili v sodelovanju z Univerzo Pensilvanije (Penn). Je prebojno zdravljenje, ki se aplicira samo enkrat. Uporablja bolnikove lastne celice T za boj proti raku. To je edino zdravljenje s celicami T, ki imajo himerni antigenski receptor (CAR-T) in je prejelo evropsko odobritev za dve maligni obolenji celic B.

Je tudi prvo celično zdravljenje CAR-T, ki ga je odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA).6, 7 Zdravilo je celična disperzija za infundiranje, ki vsebuje žive celice in je izdelana za vsakega bolnika posebej z reprogramiranjem bolnikovih lastnih celic imunskega sistema.

Več iz rubrike

Komentarji: