Evropska komisija odobrila Novartisovo prebojno celično zdravljenje

Družba Novartis je objavila, da je Evropska komisija odobrila zdravilo Kymriah(r) (tisagenlecleucel), inovativno enkratno zdravljenje, ki v boju proti raku uporablja bolnikove lastne celice T.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Zdravilo je odobreno za zdravljenje bolnikov do 25. leta starosti z B-celično akutno limfoblastno levkemijo (ALL), ki je bodisi neodzivna bodisi se ponovi po presaditvi ali po drugi ali kasnejši ponovitvi.

Odobreno je tudi za zdravljenje odraslih bolnikov z relapsom ali neodzivno obliko difuznega velikoceličnega limfoma B (DLBCL) po dveh ali več linijah sistemskega zdravljenja. 

Zdravilo so v družbi Novartis razvili v sodelovanju z Univerzo Pensilvanije (Penn). Je prebojno zdravljenje, ki se aplicira samo enkrat. Uporablja bolnikove lastne celice T za boj proti raku. To je edino zdravljenje s celicami T, ki imajo himerni antigenski receptor (CAR-T) in je prejelo evropsko odobritev za dve maligni obolenji celic B.

Je tudi prvo celično zdravljenje CAR-T, ki ga je odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA).6, 7 Zdravilo je celična disperzija za infundiranje, ki vsebuje žive celice in je izdelana za vsakega bolnika posebej z reprogramiranjem bolnikovih lastnih celic imunskega sistema.

Več iz rubrike

aktualno

GZS: Gospodarstvo si ponovne zaustavitve ne more in ne sme privoščiti

Pri GZS Vlado RS pozivajo, da takoj po enotedenskem obdobju, za katerega je uvedla delno zaustavitev, te najostrejše ukrepe ponovno odpravi.

aktualno

Maduro: Razvili smo zdravilo brez stranskih učinkov, ki popolnoma uniči sars-co…

Venezuelski znanstveniki so razvili učinkovito zdravilo brez stranskih učinkov, ki popolnoma uniči virus sars-cov-2, sporoča venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

aktualno

Peugeot je po 210 letih kot zagonsko podjetje

Veliko več kot odličen družinski posel: Nemara je prav ta njegova posebnost ključno pripomogla k temu, da je danes v odlični kondiciji.

aktualno

Objavljen je težko pričakovan seznam najbogatejših Američank

Znana je lestvica 100 najbogatejših Američank v letu 2020. Katere ženske so se uvrstile na prva mesta? Katere so se na ta seznam letos uvrstile prvič?

Komentarji: