Evropejci zaskrbljeni zaradi svojih pokojnin

Če vas skrbi, kakšna bo vaša pokojnina, ko boste stopili v tretje življenjsko obdobje, niste sami. Ljudje po svetu so zaskrbljeni prav tako kot vi.
Fotografija: Slovenci sicer v študijo nismo bili zajeti, bodo pa naši upokojenci že prihodnji mesec dobili za 2,8 odstotka višje pokojnine, predvidoma decembra pa naj bi jih zvišali še enkrat, za 1,5 odstotka. Foto: Leon Vidic/Delo
Slovenci sicer v študijo nismo bili zajeti, bodo pa naši upokojenci že prihodnji mesec dobili za 2,8 odstotka višje pokojnine, predvidoma decembra pa naj bi jih zvišali še enkrat, za 1,5 odstotka. Foto: Leon Vidic/Delo

Velika mednarodna študija, ki je zajela skorajda 15.000 vprašancev iz Evrope, Amerike in Avstralije, je pokazala, da se ljudje iz vseh treh celin bojijo ali bodo imeli dovolj denarja, ko se upokojijo, piše ameriški Bloomberg.

Kar 61 odstotkov vprašanih iz 13 evropskih držav je povedalo, da so zaskrbljeni, ko pomislijo na preskrbljenost in pokojnino, ko se bodo upokojili. Študija, ki jo izvajajo že osmo leto zapored, je podobne rezultate razkrila tudi za Američane in Avstralce.

Polovica vprašanih že upokojenih posameznikov iz Evrope je povedala, da po upokojitvi ne uživa več takšnega standarda kot prej, ko so še hodili v službo in za svoje delo prejemali plačo. Dva od petih evropejskih delavcev pa se zavedata, da bodo kasneje dobili manj pokojnine kot zdaj, ko dobivajo plačo in izdatno plačujejo tudi v pokojninsko blagajno. Več kot polovica Evropejcev je prepričana, da si bodo morali tudi po upokojitvi prislužiti kakšen dodaten evro ali dva, pišejo v študiji Economics and Financial Analysis ING.
Zaskrbljenost vprašanih o njihovih pokojninah.
Zaskrbljenost vprašanih o njihovih pokojninah.

Najbolj se boleče zle slutnje bojijo v Španiji in Franciji, kjer je skoraj 70 odstotkov vprašanih močno zaskrbljenih glede finančnih prilivov po upokojitvi, najmanj pa se s tem vprašanjem ukvarjajo na Nizozemskem, kjer po ulicah hodi le 40 odstotkov takšnih, ki se bojijo finančne prihodnosti, ko zaključijo svojo poklicno pot. Zanimivo je, da so prav Nizozemci tisti, ki načrtujejo svojo upokojitev pri svojih skoraj 67-ih letih. Najmanj pa bi delali Turki, ki bi se radi upokojili skoraj deset let prej, pri 58-ih letih.

Slovenci sicer v študijo nismo bili zajeti, bodo pa naši upokojenci že prihodnji mesec dobili za 2,8 odstotka višje pokojnine, predvidoma decembra pa naj bi jih zvišali še enkrat, za 1,5 odstotka.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: