Evropejci zaskrbljeni zaradi svojih pokojnin

Če vas skrbi, kakšna bo vaša pokojnina, ko boste stopili v tretje življenjsko obdobje, niste sami. Ljudje po svetu so zaskrbljeni prav tako kot vi.
Fotografija: Slovenci sicer v študijo nismo bili zajeti, bodo pa naši upokojenci že prihodnji mesec dobili za 2,8 odstotka višje pokojnine, predvidoma decembra pa naj bi jih zvišali še enkrat, za 1,5 odstotka. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovenci sicer v študijo nismo bili zajeti, bodo pa naši upokojenci že prihodnji mesec dobili za 2,8 odstotka višje pokojnine, predvidoma decembra pa naj bi jih zvišali še enkrat, za 1,5 odstotka. Foto: Leon Vidic/Delo

Velika mednarodna študija, ki je zajela skorajda 15.000 vprašancev iz Evrope, Amerike in Avstralije, je pokazala, da se ljudje iz vseh treh celin bojijo ali bodo imeli dovolj denarja, ko se upokojijo, piše ameriški Bloomberg.

Kar 61 odstotkov vprašanih iz 13 evropskih držav je povedalo, da so zaskrbljeni, ko pomislijo na preskrbljenost in pokojnino, ko se bodo upokojili. Študija, ki jo izvajajo že osmo leto zapored, je podobne rezultate razkrila tudi za Američane in Avstralce.

Polovica vprašanih že upokojenih posameznikov iz Evrope je povedala, da po upokojitvi ne uživa več takšnega standarda kot prej, ko so še hodili v službo in za svoje delo prejemali plačo. Dva od petih evropejskih delavcev pa se zavedata, da bodo kasneje dobili manj pokojnine kot zdaj, ko dobivajo plačo in izdatno plačujejo tudi v pokojninsko blagajno. Več kot polovica Evropejcev je prepričana, da si bodo morali tudi po upokojitvi prislužiti kakšen dodaten evro ali dva, pišejo v študiji Economics and Financial Analysis ING.
Zaskrbljenost vprašanih o njihovih pokojninah.
Zaskrbljenost vprašanih o njihovih pokojninah.

Najbolj se boleče zle slutnje bojijo v Španiji in Franciji, kjer je skoraj 70 odstotkov vprašanih močno zaskrbljenih glede finančnih prilivov po upokojitvi, najmanj pa se s tem vprašanjem ukvarjajo na Nizozemskem, kjer po ulicah hodi le 40 odstotkov takšnih, ki se bojijo finančne prihodnosti, ko zaključijo svojo poklicno pot. Zanimivo je, da so prav Nizozemci tisti, ki načrtujejo svojo upokojitev pri svojih skoraj 67-ih letih. Najmanj pa bi delali Turki, ki bi se radi upokojili skoraj deset let prej, pri 58-ih letih.

Slovenci sicer v študijo nismo bili zajeti, bodo pa naši upokojenci že prihodnji mesec dobili za 2,8 odstotka višje pokojnine, predvidoma decembra pa naj bi jih zvišali še enkrat, za 1,5 odstotka.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.