Evropejci pred vrhom G7 složno proti Trumpu

Srečanje voditeljev sedmih najbolj razvitih držav G7, ki se danes začenja v Kanadi, bo v senci velikih nesoglasij med Evropejci in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Zaradi spora glede Trumpovih carin ter njegovega izstopa iz podnebnega dogovora in jedrskega sporazuma z Iranom se utegne celo zgoditi, da ne bodo sprejeli skupne končne izjave.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Evropski udeleženci vrha G7 so Trumpa kritizirali še pred začetkom srečanja. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po pogovorih s kanadskim gostiteljem Justinom Trudeauom z ostrimi besedami pozval k temu, naj se odločno zoperstavijo "ameriški politiki nadvlade". Več kot 40 let po ustanovitvi je skupina G7 pred srečanjem ta petek in soboto v kraju La Malbaie pri Quebecu zabredla v globoko krizo, lahko celo razpade, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nesoglasja se vrtijo okoli enostranskih ukrepov ameriškega predsednika, kot so dodatne carine na uvoz blaga iz Evrope, Kanade, Mehike in Japonske, kot tudi njegovega izstopa iz pariškega podnebnega dogovora ter jedrskega sporazuma z Iranom. Trump je v četrtek napovedal, da se bo na vrhu glede trgovinskih vprašanj boril za svojo državo, danes pa je sporočil, da želi izkoristiti vrh G7 za to, da bi razrešili to, kar sam imenuje nepošteni trgovinski dogovori z zavezniki ZDA.

Na kritike se je odzval na družbenem omrežju Twitter: "Prosim, povejte premierju Trudeauju in predsedniku Macronu, da jim bodo ZDA naložile velike carine in druge (...) trgovinske ovire." Ironično je dodal, da se veseli današnjega srečanja v La Malbaieju. V drugem tvitu je Trump še enkrat zagovarjal svoje carine, s tem ko je Kanado obtožil, da je ameriške mlečne izdelke obremenila z dajatvami v višini do 300 odstotkov - "to škoduje našim kmetom, ubija naše kmetijstvo".

Francoski minister za gospodarstvo in finance Bruno Le Maire se je zavzel za odločen odziv Evrope. "ZDA so se odločile končati večstransko sodelovanje, da bi s sankcijami in dodatnimi carinami branile lastne gospodarske in enostranske interese, ne da bi se pri tem ozirale na Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo, svoje najtesnejše zaveznice," je dejal v Berlinu.

Tudi nemška vlada je zaostrila retoriko do Trumpa. Zunanji minister Heiko Maas je za današnjo izdajo časnika Süddeutsche Zeitung dejal, da obstajajo razlike, "ki jih ne moremo več pometati pod preprogo". Trumpov ne podnebnemu dogovoru in sporazumu z Iranom kot tudi carine so enostranske odločitve v škodo Evrope, je dejal nemški minister.

Tik pred začetkom vrha se nameravajo evropski udeleženci vrha na ločenem srečanju dogovoriti o svoji strategiji. Macron je napovedal srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, britansko premierko Thereso May in novim predsednikom italijanske vlade Giuseppejem Contejem. V Kanadi pričakujejo tudi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in predsednika Sveta EU Donalda Tuska. "Moramo se organizirati in delati skupaj," je dejal Macron, ki ne želi sprejeti Trumpove politike nadvlade.

Nemški zunanji minister Maas je dejal, da Trump obrača hrbet večstranski ureditvi in deluje le še enostransko v ameriškem interesu. "Nič od tega sveta ne bo naredilo boljšega, bolj varnega ali bolj mirnega." Še posebej kritičen je do Trumpovega odmika od sporazuma z Iranom. "Navajeni smo bili, da se lahko zanesemo na to, kar smo se dogovorili," je dejal Maas. "To se je bistveno spremenilo," je bil kritičen.

Ali bodo ob koncu dvodnevnega srečanja sprejeli skupno končno izjavo ali pa bo predsedujoča skupini G7 Kanada le pripravila povzetek ugotovitev, ne želi napovedovati nihče. Da bi dajala izjavo le država gostiteljica, se zgodi izredno redko. Že lani se je v Taormini na Siciliji, prvem vrhu z Trumpom, skorajda zgodilo, da zaključne izjave ne bi sprejeli.

Trump bo sicer vrh G7 zapustil predčasno, saj namerava v soboto odpotovati naprej v Singapur, kjer se bo prihodnji teden sestal na zgodovinskem srečanju s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

 

Več iz rubrike