Evropa s Slovenijo na čelu postaja globalna blockchain velesila

Brdo pri Kranju je danes gostilo prvi European Blockchain Summit, kjer so predstavniki mednarodnih vladnih organizacij in najuglednejših podjetij, ki za svoje delovanje uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, naslovili najbolj perečo tematiko tovrstnih ICO podjetij – regulacijo. Dogodek v organizaciji združenja Blockchain Alliance Europe, slovenske vlade in podjetja ConsenSys je prinesel spodbudne sklepe: blockchain podjetja predstavljajo temelj nove industrije in narekujejo smernice nove digitalne dobe. Temu morajo slediti tudi državne institucije in novo-nastajajočim podjetjem družno zagotoviti ugodnejše pogoje s ciljem, da Evropa postane najbolj zaželena blockchain destinacija.
Fotografija: Žiga Intihar
Odpri galerijo
Žiga Intihar

S pozdravnim nagovorom je konferenco otvoril slovenski predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je izpostavil številne aktivnosti, s katerimi se Slovenija uspešno umešča na evropski in svetovni blockchain zemljevid. »Za razvoj blockchain podjetništva in pridobivanja ter izobraževanja vrhunskih kadrov na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov je ključno sistematično ustvarjanje pozitivnega podpornega in (samo)regulatornega okolja,« je poudaril in dodal, da se tega zavedajo tudi predstavniki domačih podjetij, ki regulacijo in prilagoditev zakonodajnega okvirja že nestrpno pozdravljajo.

Tudi ostali priznani mednarodni in domači strokovnjaki na dogodku so mnenja, da je Evropa srce hitro rastoče blockchain industrije. Pri tovrstnih prizadevanjih ima Slovenija vodilno vlogo, zato si v prihajajočih letih poleg prepoznavnosti lahko obeta tudi spodbudno ekonomsko rast in nova, visokotehnološka delovna mesta.

»Z izjemnim porastom uspešnih blockchain podjetij je Slovenija le v lanskem letu pridobila 500 novih delovnih mest,« je izpostavila Tanja Bivic, predsednica združenja Blockchain Alliance Europe in so-gostiteljica dogodka. »Samo v zadnjem letu je 8 slovenskih podjetij uspešno izvedlo prvo ponudbo kriptokovancev in s tem tematiko poneslo v praktično vsak slovenski dom. Uspešen ICO prinaša veliko obveznost do vlagateljev, hkrati pa ustvarja nova delovna mesta, kreativna poslovna okolja in nova, dinamična podjetja prihodnosti.«

Veliko pozornosti je požel tudi težko pričakovani Joseph Lubin, ki kot soustanovitelj druge največje kriptovalute Ethereum in direktor podjetja ConsenSys v kripto skupnosti uživa velik ugled. »Ob eksploziji blockchain rešitev nastajajo decentralizirane aplikacije, ki bodo s prehodom v novo industrijsko revolucijo razmišljanje o naravi digitalne identitete, poslovanja in izmenjave podatkov temeljito obrnile na glavo,« je povedal Lubin. Nova era tako prinaša tehnološke spremembe, kjer prvo mesto ponovno pridobiva uporabnik sam.

Tudi ostali gostje razprav so izpostavili izjemno uporabnost tehnologije veriženja blokov v gospodarskem in javnem sektorju. Poleg digitalizacije podatkov in večjega nadzora nad njihovo uporabo, inovativna tehnologija v procese vnaša transparentnost in agilnost ter tako pospeši vrsto zdaj izredno zamudnih administrativnih izzivov. O njenem vključevanju v vsakdanje življenje so govorili tudi predstavniki mednarodnih projektov, ki tehnologijo že uspešno aplicirajo na področja medicine, financ, glasbe in biometrije.

Blockchain podjetja so temelj nove industrije in bodo pomembno vplivala na najrazličnejše aspekte državljanove Evrope in celega sveta. Tehnologija veriženja podatkovnih blokov prinaša transparentnost, enostavnost in pravičnost obstoječim vladnim in socialnim organizacijam. Slovenija ima izvrstno priložnost, da postane blockchain destinacija prihodnosti. Ob izvrstnem znanju o tehnologiji in izjemnem številu projektov, ki z blockchain tehnologijo že uspešno spreminjajo svet na bolje, potrebuje le ustrezni pravno-gospodarski okvir, ki bo omogočal nemoteno poslovanje in spodbujal nadaljnjo rast.

Več iz rubrike