Evropa ekonomsko zaostaja za ZDA

Če se izloči prodaja avtomobilov, rast prodaje še vedno kaže na stabilnost v sektorju maloprodaje.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V oktobru je kompozitni PMI indeks za ZDA dosegel 51 točk, kar je več kot septembrskih 50,2. Vrednosti nad 50 kažejo na rast privatnega sektorja. Ta rast, najmočnejša od julija, je bila poganjana z napredkom tako v storitvenem kot proizvodnem sektorju. Pri tem povišanje septembrske maloprodaje v ZDA odraža močnejše potrošniško zaupanje in večjo porabo, kot je bilo pričakovano. Če se izloči prodaja avtomobilov, rast prodaje še vedno kaže na stabilnost v sektorju maloprodaje. To ne samo da je pozitiven znak za gospodarsko rast, ampak tudi podpira višjo inflacijo. Tako lahko v ZDA v prihodnosti pričakujemo daljše obdobje povišanih obrestnih mer.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.