EU uvaja začasne ukrepe za zaščito evropskega trga pred povečanim uvozom jekla

Evropska komisija je danes napovedala uvedbo začasnih zaščitnih ukrepov pri uvozu jeklenih izdelkov v EU. Ukrepi, ki bodo veljali od četrtka, so odziv na preusmerjanje izvoza jekla iz drugih držav na trg EU zaradi carin, ki so jih uvedle ZDA. Šlo bo za 25-odstotne tarifne kvote, ki jih bodo uvedli, ko bo uvoz presegel določeno vrednost.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kot so sporočili iz Evropske komisije, ukrepi ne bodo vplivali na običajni uvoz jeklenih izdelkov. Nanašajo se na 23 kategorij jeklenih izdelkov in bodo uvedeni v obliki tarifnih kvot. Tarife v višini 25 odstotkov bodo uvedli, ko bo uvoz presegel povprečni obseg uvoza zadnjih treh let.

Skladno s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO) se ukrepi nanašajo na uvoz iz vseh držav. Izjeme bodo nekatere države v razvoju ter države evropskega gospodarskega prostora, torej Norveška, Islandija in Lihtenštajn.

Začasni ukrepi lahko veljajo največ 200 dni, dokončne zaščitne ukrepe pa lahko komisija uvede po zaključku dodatne preiskave. Vse zainteresirane stranke v postopku bodo imele možnost podati komentarje oziroma pripombe.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je ob tem opozorila, da lahko spremembe trgovinskih tokov zaradi uvedbe ameriških carin povzročijo resno škodo evropski jeklarski industriji, zato EU po njenih besedah ne preostane drugega, kot da uvede začasne zaščitne ukrepe. Kljub temu bo trg EU ostal odprt in bo ohranil običajne trgovinske tokove, je poudarila.

"Prepričana sem, da bomo z ukrepi dosegli pravo ravnotežje med med interesi evropskih proizvajalcev in odjemalcev jekla, kot sta avtomobilska industrija in gradbeništvo, ki sta odvisna od uvoza. Še naprej bomo spremljali uvoz jekla, da bomo lahko do začetka prihodnjega leta sprejeli končno odločitev," je dodala.

EU je tovrstne ukrepe napovedala že ob uvedbi ameriških carin, ki za EU, pa tudi Mehiko in Kanado, veljajo od začetka junija. Carine na jeklo so od tedaj 25-odstotne, na aluminij pa 10-odstotne.

EU je zaradi tega sprožila postopek pred WTO, uvedla pa je tudi že carine na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski.

Več iz te teme:

Več iz rubrike