EU naj bi za 30 dni zaprla vse svoje meje

"V vojni smo," je v ponedeljek zvečer ob objavi ukrepov dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.
Fotografija: Iz ukrepa bodo izvzeti državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci. FOTO: Shuterrestock
Odpri galerijo
Iz ukrepa bodo izvzeti državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci. FOTO: Shuterrestock

Potem ko se je ob ostrih ukrepih držav proti novemu koronavurisu v Evropi praktično ustavilo javno življenje, naj bi danes voditelji članic EU začasno omejili vsa nenujna potovanja v unijo. Ta naj bi za 30 dni zaprla svoje zunanje meje.

Začasno, 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj je v okviru ukrepov za omejitev in upočasnitev širjenja novega koronavirusa v ponedeljek voditeljem članic EU predlagala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ukrep naj bi po navedbah komisije omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah unije, ki so ga v zadnjih dneh uvedle domala vse njene članice in ki povzroča tveganje resnih posledic za delovanje notranjega trga.

Iz ukrepa bodo izvzeti državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Omejitev potovanj naj bi uvedla celotna EU, torej tudi neschengenske članice Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Ciper in Irska, pa tudi schengenske države, ki niso članice EU, torej Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.

V številnih državah pa bodo začeli veljati še ostrejši ukrepi v boju proti koronavirusu. Francija danes uvaja karanteno. "V vojni smo," je v ponedeljek zvečer ob objavi ukrepov dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Meje sta opolnoči zaprli tudi Španija in Madžarska.

Kot je pojasnil madžarski zunanji minsiter Peter Szijjarto, bo glede potniškega prometa vstop dovoljen samo madžarskim državljanom, ne bo pa omejitev za blagovni transport.

V Sloveniji že velja prepoved letov

Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Prepoved opravljanja zračnih prevozov ne velja za letala, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za tista, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje. Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene. Morebitne druge izjeme lahko odobrita ministrstvi za infrastrukturo in za zunanje zadeve.

Prepoved pomeni začasno bistveno spremenjene pogoje poslovanja družbe Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem. Ta ima okoli 480 zaposlenih, večina pa jih skrbi prav za potniški promet. Za tovorni jih je zadolženo približno 50, tu so potem še gasilci in ostalo letališko osebje. Na tovorni promet so vezane tudi logistične družbe, ki delujejo v sklopu letališkega kompleksa.

Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa. Prepoved velja od danes do 16. aprila. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi prepovedi opravljanja tehničnih pregledov in registracij poteče veljavnost od danes do 16. aprila, pa se podaljša do 16. maja, piše v uradnem listu.

Trgovine prehajajo na skrajšen delovni čas, razen Mercatorja in Jagra

Poslovanje medtem kriznim razmeram zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa prilagajajo trgovci. Večina jih z današnjim dnem prehaja na skrajšan delovnik. Vsaj za zdaj med večjimi trgovci pri dosedanjem delovnem času ostajata Mercator in Trgovine Jager.

Trgovske družbe so sprejele tudi različne preventivne ukrepe, k spoštovanju teh in k do drugih obzirnem nakupovanju pozivajo tudi kupce. V Tušu in Jagru so že omejili sočasno število kupcev v trgovinah, drugod se ta ukrep pričakuje v kratkem, po sprejemu ustreznih vladnih podlag.

Več iz rubrike

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

aktualno

Poslujte sodobno z uporabo naprednega paketa

Digitalne storitve vsak dan znova dokazujejo, da so dobrodošla rešitev za naš natrpani vsakdan. Z njihovo pomočjo se lahko opravkov lotimo kar od doma ali med potjo; vse, kar potrebujemo, so le račun…

Komentarji: