EP: Spletno nakupovanje brez meja?

V Evropskem parlamentu te dni razpravljajo o geografskih omejitvah nakupov na spletu. Z odpravo neupravičenega geografskega blokiranja bi potrošniki prek spleta lažje kupovali izdelke ali vstopnice, rezervirali hotel ali najeli avtomobil v drugih državah EU.
Fotografija: Kaja Kovic
Odpri galerijo
Kaja Kovic

Novi predpisi namreč prepovedujejo blokiranje ali rutinsko preusmerjanje na drugo spletno mesto zaradi potrošnikovega državljanstva, kraja prebivališča ali njegove začasne lokacije. Omogočajo mu, da sam izbere, na katerem spletnem mestu želi kupiti proizvod ali storitev.

Trgovci bodo morali spletne kupce iz drugih držav EU obravnavati enako kot domače kupce, npr. glede cene ali pogojev nakupa. To bo veljalo v primerih, kot so:

  • kupijo blago (npr. gospodinjske aparate, elektroniko, oblačila), ki se dostavi v državo članico, v katero trgovec v skladu s svojimi splošnimi pogoji dostavlja, ali ki se dostavi na dogovorjeno lokacijo v državi EU, kjer trgovec ponuja to možnost,
  • prejmejo elektronsko opravljene storitve, ki niso zaščitene z avtorskimi pravicami, npr. storitve v oblaku, zagotavljanje požarnih zidov, skladiščenje podatkov in spletno gostovanje, ali
  • kupijo storitev, ki se zagotovi v prostorih trgovca ali na fizični lokaciji, kjer trgovec posluje, npr. bivanje v hotelu, športni dogodek, najem avtomobila, glasbeni festival ali vstopnice za zabaviščne parke.

Avtorsko zaščitena vsebina zaenkrat še izvzeta


Novi predpisi še ne veljajo za avtorsko zaščitene digitalne vsebine, npr. e-knjige, prenosljivo glasbo in spletne igre. Pogajalci Parlamenta pa so med pogajanji dosegli, da ima novi zakon klavzulo o pregledu, ki zahteva, da Komisija dve leti po začetku veljavnosti oceni, ali bi bilo treba prepoved geografskega blokiranja razširiti tudi na tovrstne vsebine. Prav tako so iz področja uporabe trenutno izključene avdiovizualne storitve in storitve prevoza.

-

Parlament in Svet sta dogovor o uredbi o prepovedi geografskega blokiranja dosegla 20. novembra 2017. Veljati bo začela devet mesecev po objavi v Uradnem listu EU.

Več iz rubrike

Komentarji: