Energetska nagrada tudi Avantcarju

V Portorožu so sinoči podeli nagrade institucijam in podjetjem, ki so lansko leto pripravili najbolj energetsko učinkovite rešitve. Nagrado so prejeli podjetje Avantcar, podjetje Borzen, Šolski center Kranj ter Društvo za spodbujanje energetske pismenosti.
Fotografija: press release
Odpri galerijo
press release

Časnik Finance je na 19. ediciji Dnevov energetike, osrednjega energetskega dogodka leta, podelil nagrade, s katerim si prizadeva opozarjati na dobre domače energetske prakse. Med 16 prijavljenimi so strokovna komisija in spletni uporabniki izbrali zmagovalce.

Nagrade strokovne komisije

Strokovna komisija je izbrala dva zmagovalna projetka. Društvo za spodbujanje energetske pismenosti je pripravilo več izobraževalnih gradiv in dogodkov za osveščanje javnosti. Izdali so tudi Trajnostna energija – brez razgretega ozračja, priročnik Energetska pismenost, knjižico intervjujev Energija in mi – pogovori s strokovnjaki ter izdelali so globalni energetsko-podnebni kalkulator. S projektom Avant2Go, energetsko učinkovitim projektom leta 2017 po izboru strokovne komisije, uvajajo v podjetju Avantcar širšo souporabo vozil po načelih delitvene ekonomije in širijo uporabo električnih vozil. Gradijo tudi sistem povezanih polnilnih postaj, postavili pa so tudi sončno elektrarno, s katero polnijo vozila. Doslej so vključili 64 vozil, do konca leta jih bo med 150 in 200. Projekt je rezultat slovenskega znanja, ima pa tudi ozaveščevalno vrednost.

press release
press release

Izbor spletnih uporabnikov

Tudi spletni bralci Financ so izbrali dva zmagovlaca. V Borzenu, operaterju trga z elektriko, so v sodelovanju z RTV Slovenija pripravili serijo 15 izobraževalnih oddaj Eko utrinki, katerih rdeča nit se je vila okoli trajnostne energije. V večstanovanjski stavbi v Kranju pa so učinkovito prenovili razsvetljavo, pri prenovi so sodelovali tudi dijaki programa elektroenergetike v Šolskem centru Kranj. Prihranek znaša 2.766,7 kilovatne ure na leto, izpuste toplogrednih plinov pa so zmanjšali za 1.356 kilogramov na leto.

press release
press release

Več iz rubrike