Električne polnilnice tudi v mnogih turističnih občinah

Prebivalci in obiskovalci Ljubljane, ki uporabljajo električne avtomobile, imajo v prestolnici na voljo okoli 100 polnilnih mest. Turistično zanimive so tudi mnoge druge občine, ki prav tako večinoma uspešno sledijo mobilnosti prihodnosti. Električni avtomobil je mogoče napolniti tako pred panonskimi termami kot s pogledom na vršace Julijskih Alp.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Mreža polnilnic za električne avtomobile se v Ljubljani širi predvsem od maja 2013, ko je prestolnica sprejela strategijo elektromobilnosti, ki med drugim vključuje številne ukrepe za spodbujanje in razvoj tovrstne mobilnosti v Ljubljani.

Kot so na občini pojasnili za STA, so največ novih polnilnic za električna vozila hkrati odprli v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2016. Ker električnih polnilnic ne postavljajo sami, temveč le izdajajo soglasja prosilcem, s podrobnostmi ne razpolagajo.

Z električnim avtomobilom na obalo

Tradicionalno priljubljene so med turisti obalne občine. Koprska ima pet polnilnih postaj s skupno 13 parkirnimi mesti, namenjenimi polnjenju. Ena polnilnica ima namreč več priključkov, vse ostale pa po dva. Kot so pojasnili za STA, so jih v celoti zamenjali lani.

Občina Piran ima štiri javne električne polnilnice, in sicer eno v središču Portoroža in tri v Piranu. Prvo polnilno postajo so skupaj z družbo Elektro Primorska, javnim podjetjem Okolje Piran in podjetjem Belmet postavili septembra leta 2010. Decembra lani je občina postavila še tri polnilne postaje proizvajalca Etrel, za katere je prejela nepovratno finančno spodbudo Eko sklada v višini 9000 evrov. Vsaka polnilnica omogoča hkratno polnjenje dveh vozil.

V Izoli imajo eno električno polnilno postajo z dvema polnilnima mestoma, ki jo je Komunala Izola postavila novembra 2015. V Ankaranu polnilnic nimajo, saj sta temeljna razvojna cilja njihovega prometnega sistema spodbujanje javnega prometa, kolesarjenja in hoje ter zmanjšanje prometa osebnih motornih vozil.

Zelena mobilnost tudi v zdraviliških občinah

Poskrbljeno je tudi za lastnike električnih vozil, ki radi obiskujejo zdraviliške občine. Na parkirišču pri Trubarjevem nabrežju v Laškem stoji ena Etrelova polnilnica z dvema priključkoma, postavljena lani. Letos nameravajo postaviti še eno, ki jo bo sofinanciral Eko sklad.

V občini Podčetrtek so štiri polnilnice, od tega ena v Termah Olimia. Tri so še povsem nove, saj so jih postavili letos, in sicer prek razpisa Eko sklada. V Moravskih Toplicah sta dve polnilnici, od tega ena v sklopu Term 3000. Vse polnilnice imajo po dva priključka.

Izjema je občina Veržej, kjer so priljubljene Terme Banovci. Tam polnilnic nimajo in jih zaenkrat tudi ne načrtujejo.

Okolju prijazno tudi do Postojnske jame, v Kranjsko Goro ...

Občina Postojna upravlja s tremi električnimi polnilnicami s po dvema polnilnima mestoma. Poleg tega lahko turisti in ostali obiskovalci uporabljajo dve polnilnici na avtocestnem počivališču Ravbarkomanda, s katerima upravlja Petrol, in polnilnico v garažni hiši Hotela Kras, ki je v zasebnem upravljanju.

Občina je polnilnice - vse tri je izdelal Etrel - postavila septembra lani. Kot so pojasnili, načrtujejo še nekaj dodatnih, vendar o podrobnostih ne morejo govoriti, saj so projekti še v pripravi.

V Kranjski Gori imajo eno električno polnilnico, ki jo je junija 2010 promocijsko postavila družba Elektro Gorenjska, leta 2015 pa jo je občina nadgradila. Letos nameravajo postaviti še dve polnilnici, za kateri so pridobili sredstva Eko sklada. Prva bo stala v Kranjski Gori, druga pa v Mojstrani.

Več iz rubrike