Eksplozija mikroplastike: je tudi v človeški krvi

Kaj je pravzaprav je mikroplastika? Od kod prihaja, kako pride v naš krvni obtok in ali predstavlja nevarnost za zdravje ljudi?
Fotografija: Marca so naredili prvo študijo na svetu, ki je potrdila prisotnost plastike v človeški krvi. Foto: Kasia Jerrelle
Odpri galerijo
Marca so naredili prvo študijo na svetu, ki je potrdila prisotnost plastike v človeški krvi. Foto: Kasia Jerrelle

Po novih raziskavah je mikroplastika našla pot v človeški krvni obtok.
 
Prva študija na svetu o prisotnosti plastike v človeški krvi, objavljena pred slabimi tremi tedni, je odkrila delce pri skoraj 80 odstotkih testiranih ljudi. Raziskovalna skupina je testirala vzorce krvi 22 ljudi za pet vrst plastike.
 

Toda kaj je mikroplastika? ,

Mikroplastika so drobni plastični delci, manjši od 5 mm, ki onesnažujejo svetovno okolje. Našli so jih po vsem planetu - v svetovnih oceanih, zraku, ki ga dihamo, in zdaj v naši krvi. So najbolj nevidni s prostim očesom in so lahko primerljivi velikosti z bakterijo ali pa majhni kot virus, je za Independant razložil Dick Vethaak, profesor na Vrije Universiteit Amsterdam na Nizozemskem, eden od avtorjev nedavne študije o prisotnosti mikroplastike v krvi.
 
"Njihova vseprisotnost v okolju vzbuja resno zaskrbljenost glede njihovih učinkov na prostoživeče živali, ekosisteme in zdravje ljudi," je dejal Vethaak.
 

Mikroplastika ima različen izvor

 
Prvi izvori so izdelane mikroplastike. Uporabljajo se lahko kot pilingi v izdelkih za zdravje in lepoto, kot so na primer zobna pasta, piling za obraz in geli za prhanje, ali kot pelete za izdelavo večjih kosov plastike. Druga skupina izvira iz večjih kosov plastike - kot so steklenice, avtomobilske pnevmatike, barve -, ki se nato postopoma razgradijo na vse manjše kose.
 
Mikroplastika se nahaja tudi v oblačilih in drugem tekstilu, ki lahko pri pranju odvrže mikrovlakna.
 
 
Druga kategorija, ki nastane, ko se plastični odpadki napačno ravnajo, je najbolj razširjena v okolju, je dejal Evangelos Danopoulos, doktorski kandidat na medicinski šoli Hull York, ki raziskuje mikroplastiko.

 

Mikroplastika je v zraku, vodi in v zemlji

 
Mikroplastika je bila najdena v zraku, vodi in oddaljenih delih kopnega sveta. To je zato, ker so lahke in se lahko zlahka razširijo po svetu z vetrom in vodo ter se "ne" ali "komaj" razgradijo.
 
Večji kosi plastike pogosto odpihnejo, ko jih odpeljejo na odlagališče, in na koncu zamašijo odtoke in sčasoma vstopijo v sveže vodne poti in oceane, kjer začnejo razpadati.
 
Težava je tudi splakovanje mokrih robčkov in sanitarnih izdelkov po straniščih. Po mnenju skupine se mikrovlakna sproščajo tudi v vodne poti, ko peremo oblačila.
 
Proizvedena mikroplastika, kot je tista v kozmetiki, ki se izpere, kot je gel za prhanje, lahko pride tudi skozi sisteme za filtriranje vode.
 

Politični boj zoper onesnaževanju okolja

 
Leta 2018 je britanska vlada prepovedala prodajo izdelkov, ki vsebujejo plastične mikrodele, da bi preprečila njihov vstop v morje. Vlada je dejala, da naj bi samo ena prha poslala 100.000 mikrozrn v odtok in v ocean.
 
Kar zbuja skrb je tudi dejstvo, da ti škodljivi delci pridejo tudi v najbolj odročne kraje in tudi težko dostopne gore ali otoke. V resnic so povsod in ko so enkrat v okolju, jih je zelo težko spraviti ven in v okolju ostanejo več sto let.
 
 
 
 

Več iz rubrike