EIB uvrstila drugi tir na seznam projektov za financiranje

Zadeve se premikajo. Predvidena višina financiranja je 250 milijonov evrov.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

»Vesela novica,« so zapisali v sporočilu za javnost na Ministrstvu za infrastrukturo, ko so izvedeli, da je Evropska investicijska banka projekt drugi tir, novo železniško progo Divača-Koper, uvrstila na seznam projektov, ki jih bo financirana. Predvidena višina financiranja je 250 milijonov evrov.

»Vesela sem, da se stvari premikajo v pravo smer«, je ob tem izjavila ministrica Alenka Bratušek. »Zadnje tedne so tako predstavniki našega ministrstva kot tudi finančnega ministrstva in drugih deležnikov, pa seveda vodstvo družbe 2TDK kot investitor projekta, veliko časa namenili pogovorom s predstavniki EIB, kar je očitno obrodilo sadove. Odločitev sicer še ni dokončna, vendar uvrstitev na seznam EIB pomeni, da je tudi banka prepoznala kakovost in pomen tega projekta, kar sem ves čas verjela in pričakovala«, je dejala ministrica Bratušek.

Na Evropsko investicijsko banko je bila konec maja 2018 posredovana vloga za odobritev 250 milijonov evrov posojila družbi 2TDK. Med oktobrom 2018 in januarjem letos so med Evropsko investicijsko banko in 2TDK potekala pogajanja, na podlagi katerih bo Evropska investicijska banka projekt dokončno ocenila in ga predvidoma aprila uvrstila v potrditev upravnemu odboru banke.

V investicijskem programu projekta drugi tir je med predvidenimi viri financiranja projekta drugi tir tudi posojilo mednarodnih finančnih institucij in SID banke ob kapitalskem vložku, nepovratnih evropskih sredstvih in posojilu komercialnih bank.

Več iz rubrike

Komentarji: