EIB potrdila 250 milijonsko posojilo za drugi tir

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke je odobril posojilo za projekt drugi tir Divača-Koper v višini do 250 milijonov evrov.
Fotografija: Z zeleno lučjo EIB je zaprt pomemben del finančne konstrukcije projekta, za katerega je potrebnih nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Z zeleno lučjo EIB je zaprt pomemben del finančne konstrukcije projekta, za katerega je potrebnih nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. Foto: Jure Eržen/Delo

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je na današnji seji odobril posojilo za projekt drugi tir Divača-Koper v višini do 250 milijonov evrov, so potrdili na hišni banki EU. Zdaj bodo nosilci projekta z EIB začeli tehnične pogovore o oblikovanju posojilne pogodbe.

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) bi moral sicer o posojilu za drugi tir odločati, 9. aprila, a so, kot so takrat v EIB pojasnili za STA, nekaj točk dnevnega reda zamaknili zaradi dolgih dolgih razprav, povezanih z brexitom.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes na okrogli mizi o razvoju slovenske infrastrukture, ki je potekal v okviru Dni medgeneracijskega sožitja, izrazila pričakovanje, da bo EIB pokazala zeleno luč. »Evropska komisija je dala pozitivno mnenje, zato sem prepričana, da naša država upravičeno pričakuje, da bo EIB pristopila k projektu,« je poudarila.

Pozitivno odločitev EIB je pričakoval tudi generalni direktor projektnega podjetja 2TDK Dušan Zorko. So bili pa v projektnem podjetju pripravljeni tudi na »plan b« in bi 2TDK tako posojila iskala pri komercialnih bankah.
 

Pogoj za posojilo je državno poroštvo


Evropska investicijska banka je za pogoj za posojilo postavila državno poroštvo, kar, kot je večkrat izpostavila Bratuškova, ne bi smela biti težava. Poroštveni zakon je namreč pripravljen, sprejet pa mora biti do podpisa kreditnih pogodb, torej predvidoma do konca leta.

Z zeleno lučjo EIB je zaprt pomemben del finančne konstrukcije projekta, za katerega je potrebnih nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov.

Več iz rubrike

Komentarji: