ECB zvišala letošnjo gospodarsko napoved na 2,2 odstotka

Evropska centralna banka (ECB) je letošnjo gospodarsko napoved za območje evra danes zvišala z 1,9 na 2,2 odstotka. Znižala pa je napoved inflacije za leti 2018 in 2019, in sicer za 0,1 odstotne točke na 1,2 oz. 1,5 odstotka. Napovedi rasti za leti 2018 in 2019 ostajata nespremenjeni pri 1,8 oz. 1,7 odstotka, je sporočil prvi mož ECB Mario Draghi.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

"Gospodarska rast, ki se je v prvem letošnjem polletju okrepila nad pričakovanji, ostaja stabilna ter razširjena po državah in sektorjih," je na novinarski konferenci po poročanju tujih agencij dejal Draghi.

Razlog za znižanje inflacijskih pričakovanj pa je v nedavni krepitvi evra, kar je povzročilo nekaj negotovosti. ECB bo tako spremljala gibanje valute in njen vpliv na cenovno stabilnost. Drugi razlog za negotovost je nestanovitnost deviznih tečajev, je dejal Draghi.

Inflacijska napoved za letos ostaja nespremenjena pri 1,5 odstotka. Cilj ECB je dvoodstotna inflacija.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Korona močno udarila po vrednosti kraljevih nepremičnin

Kraljica Elizabeta se sooča s padcem vrednosti nepremičnin, ki so v lasti kraljeve družine; vrednosti nepremičnin naj bi padle tudi za 700 milijonov dolarjev.

aktualno

Pogačar prikolesaril 624.230 oziroma 7158 evrov na uro

Tour de France je nedvomno največja kolesarska dirka na svetu. Slednje odraža tudi nagradni boben.

aktualno

Brat Elona Muska ustvarja super kmetijo

Zadnja leta je pridelovanje zelenjave v pravem razcvetu, brat Elona Muska pa želi še dodatno okrepiti trend urbanega vrtnarstva.

aktualno

Zelena energija nima pomena, če jo škodljivo hranimo

Človeštvo kaže interes po obnovljivih virih energije, ki bi nadomestili fosilna goriva; toda kako učinkovito hraniti energijo, pridobljeno iz zelenih virov?

Komentarji: