Dve novi polnilnici z zemeljskim plinom

Do leta 2020 bosta v Ljubljani še dve polnilnici; v Stanežičah bo polnilnica za osebna vozila, na Letališki cesti pa polnilnica za tovorna vozila.
Fotografija: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Dejan Javornik

V luči varstva okolja EU spodbuja tudi trajnostno mobilnost. Tako je most med nafto in bencinom tudi v prometu zemeljski plin – stisnjen zemeljski plin (CNG) za osebna vozila in utekočinjen zemeljski plin (LNG) v tovornem prometu.

Energetika Ljubljana si kot največji ponudnik goriva za okolju prijazna vozila na zemeljski plin v Sloveniji prizadeva za širitev uporabe in mreže polnilnic, so sporočili iz Energetike Ljubljana.

Trenutno so v Ljubljani aktivne tri polnilnice, in sicer dve polnilnici s stisnjenim zemeljskim plinom za osebna vozila - v Šiški pri sedežu Ljubljanskega potniškega prometa in na Dolgem mostu pri parkirišču P+R, in ena polnilnica z utekočinjenim zemeljskim plinom za tovorna vozila v Kosezah.

Srečko Trunkelj, namestnik direktorja Energetike Ljubljana in odgovorni za razvoj polnilnic, je izpostavil, da je tovorni promet še vedno ključni krivec za povzročanje približno četrtine emisij ogljikovega dioksida, saj je še vedno v največji meri odvisen od nafte: »Uvedba utekočinjenega zemeljskega plina kot pogonskega goriva zato predstavlja pomemben korak k zmanjšanju ogljičnega odtisa in izpustov iz tovornega prometa.«

Uporaba CNG doživlja renesanso tudi v preostalih delih Evrope. V Nemčiji so letos junija na novo registrirali 1.748 vozil s pogonom na CNG, lani junija pa le 177.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: