Dunajski Caritas zbira odvečno sadje z vrtov

Dunajska humanitarna organizacija Caritas je začela z novim socialnim projektom, v okviru katerega zbira odvečno sadje z zasebnih vrtov. Na ta način zaposlijo osebe z motnjami v razvoju, razbremenijo starejše, ki sami ne morejo več obirati sadja, in tudi zmanjšajo količino zavržene hrane.
Fotografija: Namen projekta ni le smiselna zaposlitev oseb z motnjami v razvoju, ampak  tudi razbremenitev starejših ljudi, ki sadja ne morejo obrati sami. Foto: BPWW
Odpri galerijo
Namen projekta ni le smiselna zaposlitev oseb z motnjami v razvoju, ampak  tudi razbremenitev starejših ljudi, ki sadja ne morejo obrati sami. Foto: BPWW

Poleti mnogi vrtičkarji pridelajo več sadja, kot ga lahko sami porabijo. Zato dunajski Caritas v okviru projekta Čas obiranja poziva vrtičkarje, naj odvečno sadje podarijo dobrodelni organizaciji.
Sodelavci Caritasa lahko že obrano sadje pridejo iskat na dom in ga razdelijo med svoje uporabnike, kot so na primer brezdomci, begunci, socialno šibkejši, starostniki ali osebe z motnajmi v razvoju.
Če vrtičkarji sadja ne morejo obrati sami, pa lahko to namesto njih storijo uporabniki dnevnega centra Am Himmel za osebe z motnjami v duševnem razvoju.
Ti sadje nato predelajo v sirupe in marmelade, svoje izdelke pa prodajo.

 
»Namen projekta ni le smiselna zaposlitev oseb z motnjami v razvoju, ampak  tudi razbremenitev starejših ljudi, ki sadja ne morejo obrati sami,« je povedal Martin Gantner iz organizacije Caritas. Gre za nadaljevanje pilotskega projekta iz leta 2014, katerega cij je bil povezovati begunce in domačine. Po petih letih na Caritasu ocenjujejo, da je projekt več kot uspešen, saj so doslej najrazličnejše vrste sadja darovali tako zasebniki kot tudi kmetje in institucije. Študentski kampus FH Campus Wien jim je na primer podaril sivko s strešnega vrta, iz katere so nato skuhali sirup.
 
 

Več iz rubrike