Dunaj investira 700 milijonov v nove šole in vrtce

V avstrijski prestolnici načrtujejo najobsežnejšo gradnjo novih izobraževalnih ustanov doslej.
Fotografija: Na Dunaju so že od leta 2009 vsi javni in zasebni vrtci brezplačni.
Na Dunaju so že od leta 2009 vsi javni in zasebni vrtci brezplačni.

Do leta 2034 bodo na Dunaju zgradili devet izobraževalnih kampusov s šolami in vrtci, center poklicnih šol in inštitut za predšolsko pedagogiko.

Število prebivalcev na Dunaju stalno raste in se bo s trenutno 1,9 milijona v naslednjih šestih letih povečalo na dva milijona. Da bi lahko vsem otrokom in mladostnikom omogočili lepo prihodnost, jim želi mesto zagotoviti kakovostno izobraževanje in pestro izbiro programov. Statistike kažejo, da se bo do leta 2025 močno povečevalo število 6- do 13-letnikov, zato mora mesto Dunaj vsako leto zagotoviti dodatnih 100 šolskih razredov, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.
 
Dunajski župan dr. Michael Ludwig in mestni minister za izobraževanje Jürgen Czernohorszky Foto: Jobst/PID
Dunajski župan dr. Michael Ludwig in mestni minister za izobraževanje Jürgen Czernohorszky Foto: Jobst/PID
Dunaj namerava v gradnjo novih šol in vrtcev investirati 700 milijonov evrov. Prve izobraževalne ustanove naj bil bile zgrajene do leta 2025, projekt pa bodo zaključili leta 2034. »Na ta način zelo načrtno vlagamo v prihodnost našega mesta. Izobraževanju dajemo na Dunaju zelo velik poudarek, zato s tem programom začenjamo najobsežnejšo gradnjo izobraževalnih institucij doslej,« je povedal dunajski župan Michael Ludwig.
 

Nove soseske zahtevajo tudi nove izobraževalne enote


Devet izobraževalnih kampusov bodo zgradili na razvijajočih se mestnih predelih, kjer se število stanovanj in tudi otrok nenehno povečuje. V kampusih bodo pod isto streho združeni vrtci, šole in prostočasne dejavnosti. Izobraževalni kampusi, imenovani »Campus plus«, bodo namreč poleg štirih šolskih razredov in dveh vrtčevskih skupin nudili prostor tudi glasbeni šoli, športni instituciji in mladinskemu centru. V vsakem kampusu bo prostora za 1.200 otrok.
 
V novo nastajajoči dunajski soseski Seestadt Aspern bodo zgradili center poklicnih šol, v katerega se bo združilo 17 trgovskih in gradbenih šol. Poleg tega načrtujejo tudi gradnjo inštituta za predšolsko pedagogiko z vrtcem, kjer bodo bodoči vzgojitelji lahko opravljali prakso.

Poleg velikih investicij v gradnjo novih izobraževalnih ustanov so na Dunaju že od leta 2009 vsi javni in zasebni vrtci brezplačni. Starši s stalnim bivališčem na Dunaju doplačajo le 65 evrov za prehrano in dodatne storitve, kot so morebitni dodatek za dvojezičnost ali podaljšan odpiralni čas. Socialno ogroženi so oproščeni tudi prispevka za prehrano.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: