Dunaj investira 700 milijonov v nove šole in vrtce

V avstrijski prestolnici načrtujejo najobsežnejšo gradnjo novih izobraževalnih ustanov doslej.
Fotografija: Na Dunaju so že od leta 2009 vsi javni in zasebni vrtci brezplačni.
Odpri galerijo
Na Dunaju so že od leta 2009 vsi javni in zasebni vrtci brezplačni.

Do leta 2034 bodo na Dunaju zgradili devet izobraževalnih kampusov s šolami in vrtci, center poklicnih šol in inštitut za predšolsko pedagogiko.

Število prebivalcev na Dunaju stalno raste in se bo s trenutno 1,9 milijona v naslednjih šestih letih povečalo na dva milijona. Da bi lahko vsem otrokom in mladostnikom omogočili lepo prihodnost, jim želi mesto zagotoviti kakovostno izobraževanje in pestro izbiro programov. Statistike kažejo, da se bo do leta 2025 močno povečevalo število 6- do 13-letnikov, zato mora mesto Dunaj vsako leto zagotoviti dodatnih 100 šolskih razredov, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.
 
Dunajski župan dr. Michael Ludwig in mestni minister za izobraževanje Jürgen Czernohorszky Foto: Jobst/PID
Dunajski župan dr. Michael Ludwig in mestni minister za izobraževanje Jürgen Czernohorszky Foto: Jobst/PID
Dunaj namerava v gradnjo novih šol in vrtcev investirati 700 milijonov evrov. Prve izobraževalne ustanove naj bil bile zgrajene do leta 2025, projekt pa bodo zaključili leta 2034. »Na ta način zelo načrtno vlagamo v prihodnost našega mesta. Izobraževanju dajemo na Dunaju zelo velik poudarek, zato s tem programom začenjamo najobsežnejšo gradnjo izobraževalnih institucij doslej,« je povedal dunajski župan Michael Ludwig.
 

Nove soseske zahtevajo tudi nove izobraževalne enote


Devet izobraževalnih kampusov bodo zgradili na razvijajočih se mestnih predelih, kjer se število stanovanj in tudi otrok nenehno povečuje. V kampusih bodo pod isto streho združeni vrtci, šole in prostočasne dejavnosti. Izobraževalni kampusi, imenovani »Campus plus«, bodo namreč poleg štirih šolskih razredov in dveh vrtčevskih skupin nudili prostor tudi glasbeni šoli, športni instituciji in mladinskemu centru. V vsakem kampusu bo prostora za 1.200 otrok.
 
V novo nastajajoči dunajski soseski Seestadt Aspern bodo zgradili center poklicnih šol, v katerega se bo združilo 17 trgovskih in gradbenih šol. Poleg tega načrtujejo tudi gradnjo inštituta za predšolsko pedagogiko z vrtcem, kjer bodo bodoči vzgojitelji lahko opravljali prakso.

Poleg velikih investicij v gradnjo novih izobraževalnih ustanov so na Dunaju že od leta 2009 vsi javni in zasebni vrtci brezplačni. Starši s stalnim bivališčem na Dunaju doplačajo le 65 evrov za prehrano in dodatne storitve, kot so morebitni dodatek za dvojezičnost ali podaljšan odpiralni čas. Socialno ogroženi so oproščeni tudi prispevka za prehrano.

Več iz rubrike

aktualno

Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600

Francoski letalski prevoznik Air France bo število zaposlenih na ravni skupine zmanjšal za 7580, so danes sporočili iz družbe.

aktualno

Sloveniji opomin glede pranja denarja, ponarejanja in zaščite evra

Evropska komisija je objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

aktualno

Krizno spreminjanje nakupovalnih navad je velika podjetniška priložnost

Spremembe nakupovalnih navad niso težave, temveč priložnost za prilagoditev poslovnega modela in čas za vpeljavo novih rešitev v podjetje.

aktualno

Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Komentarji: