Državni zbor znova o noveli zakona o igrah na srečo

Državni zbor (DZ) bo danes med drugim znova odločal o noveli zakona o igrah na srečo, po kateri bi se v državi sprostil trg športnih stav, ki jih zdaj prireja Športna loterija.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Na novelo so državni svetniki izglasovali odložilni veto, zato jo bo moralo tokrat podpreti 46 poslancev. Na prvem glasovanju v DZ je novelo podprlo 35 poslancev.

Novelo zakona o igrah na srečo je pripravil Branko Zorman (SMC), ki je v torek izrazil pričakovanje o vnovični potrditvi zakonske rešitve in omenil informacije, da "določene osebe prihajajo do strank in ponujajo finančno nadomestilo za glas proti zakonu". Bolj konkreten ni želel biti, a je dodal, da "bodo v kratkem morali odpreti tudi to informacijo".

Zorman je prepričan, da interesna skupina okoli Športne loterije že tri mesece počne vse za to, da bi preprečila potrditev zakona.

V Športni loteriji, kjer verjamejo, da bo v DZ sprejeta argumentirana in odgovorna odločitev, so v sredo zavrnili Zormanova namigovanja o poskusih kupovanja glasov in korupciji. Poudarili so, da si konstruktivno prizadevajo, da bi trg iger na srečo v Sloveniji "ostal urejen, varen, davčno in dajatveno učinkovit ter celovito urejen".

Novelo so sicer v torek javno podprli poslovni direktor nogometnega kluba Domžale Matej Oražem, poslovni direktor nogometnega kluba Olimpija Dejan Stamenković, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec, vodja marketinga Košarkarske zveze Slovenije Damir Rađenović, predsednik Sindikata športnikov Slovenije Dejan Stefanović in davčni strokovnjak Ivan Simič.

DZ bo danes glasoval tudi o zakonskih predlogih, ki jih je obravnaval v sredo, med drugim o predlogu novele o socialnovarstvenih prejemkih. Vlada za osnovni znesek minimalnega dohodka predlaga 331 evrov, a matični odbor je podprl amandma Levice, po katerem bi ta znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov.

DZ ima danes na mizi tudi predloga novel zakonov o divjadi in lovstvu ter varstvu potrošnikov, predlog sprememb zakona o priznanju RS za poslovno odličnost.

Več iz rubrike