Država dosegla izplačilo celotnega dobička Luke Koper

SDH, ki upravlja državno premoženje, bo tako prejel za 10,7 milijona evrov dividend.
Fotografija: Igor Mali
Odpri galerijo
Igor Mali

Koper - Slovenski državni holding (SDH) je na današnji skupščini Luke Koper uspel z nasprotnim predlogom, naj se za dividende letos nameni skoraj celoten bilančni dobiček za leto 2017. Družba bo tako izplačala dividende v višini 1,23 evra bruto na delnico. To je 17 centov manj kot lani, a več od predloga vodstva družbe.

Luka Koper bo v skladu s sprejetim sklepom dividende izplačala 31. avgusta. SDH, ki v svojem imenu in v imenu države upravlja z 62,13-odstotnim deležem Luke Koper, bo tako prejel za 10,7 milijona evrov dividend. Med večjimi lastniki sta sicer še Kapitalska družba (4,98 odstotka) in Mestna občina Koper (3,14 odstotka).

V SDH so prepričani, da Luka Koper lahko izplača višje dividende, kot pa sta predlagala uprava in nadzorni svet. "Glede na finančni položaj družbe in s ciljem stabilnosti dividendne donosnosti za delničarje menimo, da družba lahko izplača višje dividende, pri tem pa zagotavlja izvajanje vseh projektov," je menila predsednica uprave SDH Lidija Glavina.

Bilančni dobiček Luke Koper za leto 2017 znaša 17,26 milijona evrov. Od tega se bo za izplačilo dividend namenilo 17,22 milijona evrov, preostalih 41.911 evrov pa bo ostalo nerazporejenih. Delničarji so nasprotni predlog, ki ga je v enakem besedilu kot SDH vložilo tudi društvo Mali delničarji Slovenije, podprli z 96,9-odstotno večino.

Predlog uprave in nadzornega sveta, naj se lastnikom izplača zgolj 14,7 milijona evrov, preostalih 2,56 milijona evrov pa ostane nerazporejenih, kar bi pomenilo dividende v višini 1,05 evra bruto, tako ni prišel na vrsto za glasovanje.

Skupina Luka Koper je v letu 2017, ki je minilo v luči praznovanja 60. obletnice delovanja pristanišča, ustvarila 211,4 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot leto prej. To je nov rekord, je zbranim na skupščini povedal predsednik uprave Dimitrij Zadel, ki je ta položaj prevzel tik pred koncem lanskega leta.

Prav tako se je za šest odstotkov na 23 milijonov ton povečal obseg pretovorjenega blaga. Se je pa zmanjšal čisti dobiček, in sicer je bil s 35 milijonov evrov za 21 odstotkov manjši kot leta 2016.

Na predlog SDH je na dnevnem redu današnje skupščine tudi seznanitev s poročilom o sodnih postopkih zoper nekdanje vodilne v družbi. "Kot skrben in vesten gospodar želimo biti s tem dobro seznanjeni," je zahtevo za uvrstitev te točke na dnevni red skupščine pojasnila Glavina.

Več iz rubrike

aktualno

Na udaru bodo predvsem prihodnje generacije

Deset odstotkov najbogatejših zemljanov je odgovornih za več kot polovico vseh emisij med leti 1990 in 2015.

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

Komentarji: