Družba Slovenski državni gozdovi izboljšala neto donos

Družba Slovenski državni gozdovi je lani ustvarila 25,7 milijona evrov prihodkov in 6,5 milijona evrov dobička pred davki. Nekaj več kot pet milijonov evrov je vplačala v gozdni sklad, nekaj manj kot pol milijona evrov pa namenila za gojitvena dela. Donosnost lani ustanovljene družbe je več kot dvakrat tolikšna kot v starem sistemu s koncesninami.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

"Finančni učinek donosnosti z novim gospodarjem državnih gozdov je več kot dvakrat večji, kot je bil v prejšnjem sistemu gospodarjenja, ko so z veliko večino državnih gozdov na podlagi koncesijskih pogodb upravljala gozdarska podjetja," so zapisali v danes objavljenem letnem poročilu za lani.

Kot so pojasnili, je družba lani dosegla neto donos v višini 26,90 evra na kubični meter, neto koncesijska dajatev, obračunana predlani, pa je znašala 12,22 evra na kubični meter. Dosežen donos družbe bi bil lahko višji za približno 10 odstotkov, če bi ta lani izvedla več vlaganj v gozdove in gozdno infrastrukturo. A to zaradi intenzivnega izvajanja nujnih sanacijskih sečenj ni bilo mogoče, so dodali.

Po lanski vzpostavitvi novega sistema je bila največja težava izredno velik obseg sanitarne sečnje zaradi obsežnosti delovanja podlubnikov. Zavod za gozdove Slovenije je namreč družbi izdal skupno prek 4600 odločb, večino za sanitarno sečnjo, na podlagi katerih so v šestih mesecih posekali 530.422 kubičnih metrov lesa.

Ob tem so izpostavili, da je v tem času povpraševanje po lesu iz državnih gozdov za približno devetkrat preseglo njihovo ponudbo, zato so prodaji lesa namenili posebno pozornost. Družba je v drugi polovici leta 2016 prodala za 25,3 milijona evrov gozdnih lesnih sortimentov, kar je bilo za 0,8 milijona evrov manj od načrtovanega. Razlog za to je bila za štiri odstotne točke manjša proizvodnja od načrtovane.

Družba je lani 90 odstotkov prihodkov od prodaje ustvarila s prodajo na domačem trgu, ostalo s prodajo na tujih trgih oz. na trge EU. Med njimi je največji delež prodaje odpadel na Avstrijo, 7,5 odstotka, medtem ko je prodaja v Italijo predstavlja 2,5 odstotka.

Letos v družbi načrtujejo sečnjo in spravilo v bruto obsegu 1,123 milijona kubičnih metrov, kar pomeni 972.322 kubičnih metrov gozdnega lesnega sortimenta za prodajo. Za gojitvena in varstvena del bodo namenili 2,09 milijona evrov, za vzdrževanje ter gradnjo gozdne infrastrukture 2,75 milijona evrov.

Družba letos načrtuje 50,32 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. V prodajah bodo največji poudarek namenili javnim dražbam. Bruto dobiček iz poslovanja naj bi dosegel 10,15 milijona evrov, čisti dobiček pa 7,85 milijona evrov.

Več iz rubrike

aktualno

»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih…

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

Komentarji: