Družabna omrežja bolj zasvojljiva od cigaret in alkohola

Nervoza, depresija, osamljenost, pomanjkanje spanja, slaba samopodoba, krhki medosebni odnosi, nestrpnost, zlorabe in na mnogo drugih negativnih posledic družabnih omrežij opozarja britanska organizacija za javno zdravstvo RSPH.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Družabna omrežja so močno zasidrana ne le v življenja starejših, temveč tudi zelo mladih, na katere pa vplivajo predvsem negativno, zapišejo na RSPH. V raziskavo so vključili pet družabnih omrežij, Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook in YouTube, med katerimi so le slednjega označili za neškodljivega. Najbolj nevarna duševnemu zdravju sta Instagram in Snapchat, saj imata oba poudarek na fotografijah, katere se da močno spremeniti in ustvarjati lažno podobo. »Mladi se primerjajo z neresničnimi, obdelanimi, popravljenimi ljudmi na fotografijah. Predvsem dekleta se hitro počutijo manjvredne,« pove Matt Keracher, avtor poročila. Edini pozitivni posledici uporabe teh omrežij sta samoizražanje in čustvena podpora.

YouTube je v raziskavi označen kot pozitivno družabno omrežje, saj kljub negativnim vplivom na spanje mlade ozavešča, jim pomaga pri samoizražanju, osamljenosti, jih razvedri in jim da čustveno podporo.

Raziskovalci so v poročilu zapisali, da so rezultati lahko v določenih pogledih poenostavljeni, vseeno pa niso napačni. »Več energije je potrebno posvetiti učenju otrok pri rokovanju z internetom in družabnimi omrežji, lastnike le-teh pa pozivamo k strožji regulaciji,« zapišejo.

Več iz rubrike

Komentarji: