Droga Kolinska veliki zmagovalec nagrade za marketinško odličnost leta

Društvo za marketing Slovenije je na 23. Slovenski marketinški konferenci podelilo letošnje nagrade marketinška odličnost 2018, s katero so nagrajena najboljša slovenska podjetja, v katerih je marketing glavno gonilo dobrih poslovnih rezultatov. Med devetimi finalisti je veliki zmagovalec nagrade Droga Kolinska.
Fotografija: Nejc Lasič
Odpri galerijo
Nejc Lasič

Za letošnjo nagrado marketinška odličnost se je potegovalo devet finalistov v treh kategorijah:

V kategoriji B2B segmenta je slavilo podjetje KNAUF INSULATION, d.o.o., Škofja Loka.

V kategoriji mala in srednja podjetja v B2C segmentu podjetje ZKOTZ, d.o.o.

V kategoriji velika podjetja v B2C segmentu pa DROGA KOLINSKA, d.d., ki je postala tudi veliki zmagovalec nagrade marketinška odličnost 2018.

Finalisti zaslužni za dvig pomena stroke v poslovnem svetu in družbi

Med deveterico finalistov je komisija izbrala najboljša slovenska podjetja, v katerih je marketing glavno gonilo dobrih poslovnih rezultatov in so v zadnjih letih naredili opazen napredek. Poleg zmagovalcev kategorij so bili med finalisti: A1 SLOVENIJA, d.d., CENEJE, d.o.o., DEWESoft, d.o.o., DOBA Fakulteta, PETROL, d.d. in ZAVAROVALNICA TRIGLAV, d.d.

»Vse, kar podjetja naredijo navznoter, se kaže navzven. Vsak izmed finalistov je na svojem področju naredil zelo velike korake naprej, predvsem z interno marketinško organizacijo in z nastopom na trgu. Podjetja so postala precej bolj ambiciozna in pogumna. Hkrati pa marketinga ne razvijajo zgolj znotraj podjetja, ampak dvigujejo raven in pomen marketinške stroke v poslovnem svetu in družbi,« je ob podelitvi nagrad izpostavil dr. Mitja Pirc, predsednik Društva za marketing Slovenije in predsednik komisije za nagrado marketinška odličnost.

Droga Kolinska: do zmag na najkonkurenčnejših evropskih trgih

Podjetje Droga Kolinska, sicer del Atlantic Grupe, si je naziv velikega zmagovalca nagrade marketinška odličnost 2018 prislužilo z nastopom v branži, v kateri deluje, kjer je eno izmed najbolj inovativnih na trgu, pogumno vstopa v nove kategorije ali pa jih celo ustvarja. Pri tem je potrebno poudariti, da podjetje tekmuje na štiridesetih svetovnih trgih in pri tem na nekaterih najbolj zahtevnih in konkurenčnih evropskih trgih tudi zmaguje. Ker je rast eden od treh temeljnih elementov organizacijske kulture podjetja, je jasno, da imajo v Drogi Kolinski natančno izdelane načrte za razvoj in ekspanzijo – skozi nove trge, nove izdelke, skozi razvoj posameznih obstoječih kategorij in skozi razvoj kadrov.

Tudi na marketinškem področju že gledajo naprej. »Najprej bomo močno utrdili vse spremembe, ki smo jih izvedli v letu 2017 in v začetku letošnjega leta. Nova organizacija, razvijanje kompetenc, uvedba novih orodij namreč potrebujejo čas, da se utrdijo. Istočasno bomo krepili kulturo, ki postavlja potrošnika v središče razmišljanja podjetja in gradili vpliv ter strateško pozicijo marketinga,« pravijo v podjetju Droga Kolinska.

Knauf Insulation: nenehno ozaveščanje trga in stroke

Podjetje Knauf Insulation si je nagrado marketinška odličnost 2018 zaslužila s poslovanjem v izjemno koncentrirani panogi, ki jo obvladuje nekaj podjetij – ob tem so gradbeno krizo pred leti prešli brez večjih pretresov. Razloge je moč pripisati tudi dobremu poznavanju lastnih kupcev, ki jih postavljajo v središče delovanja in ciljnemu usmerjanju aktivnosti marketinga. Ta je vključen v vseh fazah od načrtovanja do upravljanju proračuna. Podjetje ima poglobljen vpogled v celoten nakupni proces, ki mu prilagaja vse marketinške aktivnosti. Velik poudarek dajejo povezovanju marketinga, prodaje in razvoja, s čimer uspešno razvijajo nove inovativne produkte. Prepoznani so tudi kot podjetje, ki znotraj stroke deli znanje. Vodilo prodaje njihovih izdelkov je energetska učinkovitost, ki potrebuje nenehno ozaveščanje pa tudi urejanje področja z zakonodajnega vidika.

»Naše aktivnosti so bile pogosto zelo edinstvene in zlasti znotraj panoge pionirske, včasih tudi precej drzne. Zaradi posebnosti naše dejavnosti običajno rezultati prihajajo z večjim ali manjšim zamikom, zato je tudi merjenje učinkovitosti in vrednotenje teh aktivnosti precejšen izziv. Nagrada nam pomeni priznanje, da razumemo proces preobrazbe marketinga zadnjega obdobja, tudi proces transformacije klasičnih komunikacijskih kanalov v digitalne,« prejeto nagrado komentirajo v podjetju Knauf Insulation.

ZKOTZ: ustvarjanje pogumne marketinške kulture

Podjetje ZKOTZ je nagrado marketinška odličnost 2018 prejelo zaradi jasnega izražanja, da ima marketinško miselnost in držo v svojem DNK. Podjetje je začelo z inovativnim produktom v zasičeni kategoriji in je z drugačnim pristopom in predstavitvijo na kickstarter platformi pritegnilo dovolj investitorjev, da je lahko začelo z masovno proizvodnjo. Ves vodstveni kader v podjetju ima marketinško izobrazbo in sledijo marketinškemu načinu razmišljanja. Z izdelano predstavo, da se brez prilagajanja spremembam ne bodo večno obdržali na vrhu, dnevno inovirajo in iščejo nove ideje. Podjetje raste iz leta v leto in ustvarja marketinško usmerjeno korporativno kulturo, v kateri ne manjka poguma in agilnosti, ki sta dve ključni komponenti sodobnega marketinga. Ob vsem tem pa dosega tudi visoko dobičkonosnost.

»Veliko priznanje je, da te stroka, v kateri si včasih kot študent poslušal predavanja, prepozna za marketinško odličnega. V sodobnem marketingu hitre spremembe in hitro prilagajanje trgu delajo rezultate. Brez letnih marketinških strategij, ampak z ambicioznimi kratkoročnimi mesečnimi plani. Imamo še zelo visoke ambicije, želimo biti najboljši in največji za vsako od dveh naših blagovnih znamk,« so povedali v ZKOTZ.

Več iz rubrike