Dow Jones tone zaradi vročega junijskega poročila o inflaciji

Inflacija je večja od pričakovanj, zato bo FED nadaljeval z agresivnim dviganjem obrestne mere.
Fotografija: Recesija je neizogibna. FOTO: REUTERS/Carlo Allegri
Odpri galerijo
Recesija je neizogibna. FOTO: REUTERS/Carlo Allegri

Industrijski indeks Dow Jones je najstarejši obstoječi ameriški tržni indeks, ki ga je leta 1884 ustvaril urednik Wall Street Journala Charles Dow, da bi spremljal razvoj industrijske komponente ameriških borz.

Vsi vlagatelji, bankirji ali poslovneži so težko pričakovali današnji dan, saj se je od današnjega "vročega" poročila pričakovalo veliko.

Predvsem to, da si bodo lahko nastavili kompas v pravo smer delovanja.

In na podlagi česa naj si nastavijo smer kompasa?

- Inflacija je večja od pričakovanj, zato bo FED nadaljeval z agresivnim dviganjem obrestne mere.

- Najverjetneje bo na naslednjem srečanju ponovno dvignil obrestno mero za 0,75 odstotne točke.

- V kolikor bo nafta ostala izpod 100 ameriških dolarjev, bi se lahko v naslednjih mesecih inflacija le začela umirjati. Če bo to držalo, potem lahko rečemo, da smo z današnjo vrednostjo dosegli vrh.

Delnice so v sredo padle, potem ko so bili junijski podatki o inflaciji bolj vroči od pričakovanj, kar je prispevalo k vse večjemu strahu, da bo Federal Reserve postala bolj agresivna v svojem boju za ukrotitev naraščajočih cen.

Nekateri na trgu pričakujejo zvišanje obrestne mere za več kot 75 bazičnih točk, zgodilo pa bi se lahko 100.

Industrijsko povprečje Dow Jones je padlo za 207 točk ali 0,66 %, medtem ko je S&P 500 padel za 0,95 %, Nasdaq Composite pa 1,33 %.

»FED mora kratkoročno postati bolj agresiven in zatreti povpraševanje. ki zdaj utrjuje recesijo,« je dejala Liz Ann Sonders iz Charlesa Schwaba in k temu dodala, da "je recesija neizogibna".

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.