Dopust: Dvig gotovine v tujini s konverzijo ali brez nje?

Vedno je dobro vedeti, ali je za na pot bolj priporočljivo vzeti gotovino ali kartice, dvigovati gotovino v tuji valuti ali s konverzijo ter kako še bolj poskrbeti za svojo varnost, zato so z NLB-ja posredovali nekaj koristnih informacij za naše bralce.
Fotografija: Pri dvigu gotovine v tujih valutah je vedno dobro izbrati možnost brez konverzije. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Pri dvigu gotovine v tujih valutah je vedno dobro izbrati možnost brez konverzije. Foto Leon Vidic

Zaradi številnih situacij, ki se na potovanju lahko zgodijo nepričakovano, je v tujino dobro vzeti nekaj malega gotovine v valuti države, kamor se odpravljate. Večji dvig gotovine pa zaradi nizke provizije raje opravite kar na sami dopustniški destinaciji, in sicer s kartico osebnega računa BA Maestro. Provizija za dvig vam bo sicer še vedno zaračunana, a bo znatno nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom Mastercard ali Visa. 


Kolikšna je razlika med dvigom gotovine s konverzijo in brez nje?


Pri dvigu gotovine v tujih valutah je vedno dobro izbrati možnost brez konverzije (torej v lokalni valuti), saj se s tem izognete tečajnim razlikam, ki nastanejo pri pretvorbi valut.

Če izpostavimo konkreten primer dviga hrvaških kun, pri katerem so upoštevani tečaji na dan 17. junija 2019:

Pri dvigu gotovine na bankomatu z Maestro kartico v znesku 1.500 hrvaških kun brez konverzije – torej v lokalni valuti – bo vaš Osebni račun obremenjen za znesek 203,16 €. Če temu prištejemo še 2,50 € za stroške dviga, vas na koncu celoten dvig stane 205,66 €. Pri dvigu gotovine na bankomatu z Maestro kartico v znesku 1.500 kun s konverzijo pa bo znesek v osnovi stal 204,09 €, po strošku dviga v višini 2,50 € in valutnem menjalnem tečaju – v našem primeru Zagrebačke banke – pa na koncu to pomeni 206,59 €. Razlike med zneskoma so sicer lahko še občutno višje, strošek konverzije pa je odvisen od banke lastnice bankomata oziroma terminala POS in ne banke, pri kateri imate odprt osebni račun.

Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne priporočamo. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa je na vprašanje, če želite plačati v valuti države, kjer dopustujete, ali z evri, bolje izbrati prvo možnost in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne priporočamo. Foto Oste Bakal
Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne priporočamo. Foto Oste Bakal

 
Informacije so posredovali z NLB-ja.
 

Več iz rubrike

Komentarji: