Domžalski startup Home Help z nagrado Evropske komisije

A. S. H.
Zmagovalna ekipa Štartaj Domžale Iza Vrtačnik, Filip Uranc in Zala Gajser Foto: Andraž Fijavž Bačovnik

Ekipa startupovcev, ki se je v aprilu urila na Generatorjevih delavnicah Štartaj Domžale, je v Sofiji za svojo idejo Home Help prejela mednarodno nagrado za najbolj družbeno koristno idejo.

Podjetniški mentorici Mellanie Grudniik in Karolina Vrtačnik sta v preteklih dneh na Startup train pospremili izbrane ekipe delavnic Štartaj Domžale na pot v Sofijo, kjer je ekipa, ki jo je vodila Iza Vrtačnik, v finalu predstavila svojo poslovno idejo Home Help. »Konkurenca je bila kar velika, zato smo zelo srečni in ponosni, da je komisija nagradila našo idejo. To nam veliko pomeni, dobili smo nov zagon, da bomo zamisel čim prej udejanili,« je ob koncu povedala vodja ekipe.
 

Zmagovalna ideja predvsem za starejše


Home Help je storitev, preprosta za uporabo pri starejših ljudeh. Na enotni telefonski številki je na voljo pomoč v primeru npr. pokvarjenega pomivalnega stroja, potrebi po košnji trave, družabništvu .... Ekipa na drugi strani telefona na dom pošlje osebo, ki reši problem oziroma priskoči na pomoč.

Ideja je prepričala investitorje LAUNCHub Ventures in izbrano komisijo, ki je za inovativno idejo ekipi podelila mednarodno nagrado Evropske komisije za najbolj družbeno koristno idejo, ki so jo omogočili podporniki in sofinancerji GENE, CEP, Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve. Poslovna ideja Home Help pa je poleg nagrade med drugim že prepričala tudi potencialnega slovenskega investitorja, ki je v zagon projekta pripravljen vložiti 100.000 evrov kapitala.

V ekipi sta poleg Ize Vrtačnik, ki je idejo tudi zasnovala, sodelovala še Filip Uranc in Zala Gajser.
 
Na zaključni prireditvi v Sofiji je 15 slovenskih in 10 bolgarskih mladih ekip predstavilo svoje podjetniške ideje in kaj vse so že doslej naredili v zvezi z razvojem svojih produktov. O njihovih zamislih je presojala strokovna komisija, ki so jo sestavljali aktivni bolgarski investitorji Todor Breshkov, predstavnik evropskega investicijskega sklada LauncHub, Nikolay Martinov, predstavnik hitro rastočega podjetja Impetus Capital ter poslovna angela Hristo Hristov in Grigory Grigorov, v komisiji pa sta sodelovala tudi predstavnika dveh slovenskih podjetij, partnerjev Startup Traina, Janez Križan iz A1 Slovenija in Rok Kunej, predstavnik Slovenskih železnic.
Več iz rubrike