Dobrodelnost je moč čutiti v zraku

Prihaja zadnji mesec v letu; december je čas praznovanja, obdarovanja in tudi dobrodelnosti. Za marsikoga najlepši čas v letu drugim lahko povzroča prenekatere stiske. Slednjim mnogi priskočijo na pomoč.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Dobrodelna nota je v Sloveniji dobro zastopana, Slovenci pa tudi radi pomagamo. Znamo stopiti skupaj, ko zagodejo vremenske razmere, in vemo, kdaj so tista najbolj občutljiva obdobja v letu, ko je pomoč ljudem v stiski še bolj dobrodošla. Eno teh obdobij je zagotovo konec leta, ko zaključujemo zgodbe leta v izteku in si postavljamo nove cilje za čas, ki prihaja. V Sloveniji ta čas tečejo prenekatere dobrodelne akcije, s katerimi lahko dobrodelneži pomagajo pomoči potrebnim na različne načine. Nekaj smo jih zbrali tudi v Svetu kapitala.

Ko zasije Anina zvezdica

Čeprav vse leto pridno delajo, so Anine zvezdice še posebej aktivne, marljive in nasmejane okoli božičnih praznikov, ko v svojih zbirnih centrih v pakete zavijajo hrano z daljšim rokom uporabe in z njo skušajo obdariti čim več družin. V božični akciji Anine zvezdice Podaj svojo dlan so leta 2015 zbrali rekordnih 155 ton hrane in obdarili 4742 družin.

Trije zimski botri

Pixabay
Pixabay

V Sloveniji je več kot 50.000 otrok, ki živijo na pragu revščine, pravijo tri prijateljice Alia, Ana in Vanja, ki so že konec leta 2013 začele z dobrodelno akcijo Trije zimski botri. »Vsak otrok ima sanje in želje in številni med njimi verjamejo, da jim bo kakšno skrito željo uresničil vsaj eden od dobrih zimskih mož. Veliko otrok je vse leto prikrajšanih, skrivajo svojo revščino in le nemo opazujejo, kakšne priložnosti imajo njihovi vrstniki. Tudi sami si želijo priložnosti in bi radi vsaj enkrat v letu pred sošolci in prijatelji pokazali svojo srečo,« so zapisale na spletni strani, kjer lahko postanete zimski boter tudi vi.

»S čevlji, ki jih ne potrebujem, tebe obujem.«

Bližajo se hladnejši dnevi in čas za nova, topla oblačila in čevlje iz nove kolekcije. Bolnim, brezposelnim, družinam z nizkimi dohodki bo lahko priprava na zimo velik zalogaj. V Alpini tako nadaljujejo z akcijo »Podari svoj par«, saj opažajo veliko povpraševanje posameznikov, družin in slovenskih dobrodelnih organizacij po brezplačni obutvi.

Ves oktober so tako v podjetju Alpina skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije že tretjo sezono zapored zbirali vse vrste toplih, rabljenih čevljev, ki so jih popravili, pokrpali, očistili in jih bodo podarili tistim, ki jih potrebujejo. V sklopu dobrodelne akcije »Podari svoj par« bodo tudi letos podarili 300 parov nove tople obutve za zimo iz svojega prodajnega programa. Lansko leto so zbrali ob pomoči ambasadorjev akcije in posameznikov, ki so velikodušno prispevali svoj par obutve, več kot 1000 parov čevljev. Letos se jih nadejajo še več.

Botrstvo že osmo leto

Pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pa že od leta 2010 teče projekt Botrstvo v Sloveniji. Skozi Botrstvo pomagajo otrokom in mladostnikom iz socialno šibkih družin, ki potrebujejo dodatno podporo in pomoč za izboljšanje kakovosti življenja. Otrokom in mladostvnikom omogočajo boljše pogoje za zdrav in spodbuden razvoj, izobraževanje, odkrivanje in razvoj talentov in jim želijo omogočiti enakovrednejše pogoje v primerjavi z vrstniki, vključevanje v šolske in obšolske dejavnosti, organiziran prosti čas. Preko Botrstva omogočajo tudi dostop do šolske prehrane in osnovnih potrebščin za življenje.

Pixabay
Pixabay

Več iz rubrike

Komentarji: